Zupa pomidorowa z warzywami i kurczakiem

Prosta i szybka zupa, jeśli mamy wcześniej przygotowany zbędny bulion lub wywar. Mocno warzywna i pomidorowa. Właściwie ta zupa to kolejne “zero waste” czyli wszystko to co było w lodówce i mogło sie zmarnować, a tak wylądowało w jednym garnku i stworzyło pyszne danie. Polecam. 

zupa, pomidory, kurczak, fasolka, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa pomidorowa z warzywami i kurczakiem

  • ok 750 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego
  • 1 papryka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 garście fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  

Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek drobną posiekać. Piersi pokroić w niewielką kostkę. 

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę., smażyć aż się zeszkli. Dodać kurczaka, cukinię i paprykę. Smażyć kilka minut, następnie wlać gorący wywar (bulion, rosół) oraz puszkę pomidorów. Zmniejszyć ogień i gotować  pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać fasolkę, passatę, doprawić zupę oregano, bazylią, papryką, solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Gotową zupę ewentualnie doprawić do smaku i pieprzem, opcjonalnie jeszcze ziołami. Smacznego.

zupa, pomidory, kurczak, fasolka, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, pomidory, kurczak, fasolka, cukinia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


10 komentarzy:

  1. Ja otwieram lodówkę, to czasami myślę, co zrobić.
    No i masz pomidorowa. Wieki nie jadłam. Świetny pomysł.
    Wygląda przepysznie i zabieram się za zupę.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pomidorowa dobra zawsze, o każdej porze, pod każdą szerokością geograficzna.

      Usuń
  2. Zupa bardzo kreatywna. Warto zapamiętać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały dobór aromatów ziół. Lubię tak aromatycznie. Bardzo pyszne wykorzystanie lodówkowych zasobów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. tak zawartość lodówki to czasami wielka niewiadoma co może powstać pysznego.

      Usuń
  4. Bardzo Ci dziękuję za ten pomysł na zupkę 🙂 Właśnie się zastanawiałam co dzi zrobić szybkiego na obiad. Uwielbiam pomidorową, a w tej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj, zawsze to nowa odmiana.

      Usuń
  5. Przepisy zero waste zawsze się przydają:) Już wiem co jutro zrobię z wczorajszym bulionem. Miałam go mrozić, ale wykorzystam do tego przepisu:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wodzisz, polecam. Zero waste pomidorowa to top of the top ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger