Bezglutenowe muffinki z rabarbarem
Pora na rabarbar. Dawno nic z nim nie robiłam, ale zamiast ciasta tym razem postanowiłam zrobić muffinki. Użyłam tego przepisu, jest prosty, w dodatku bezglutenowy i bezcukrowe. Czyli idealna, zdrowa, słodka przekąska.
Bezglutenowe muffinki z rabarbarem
- 10 daktyli
- 3 małe łodygi rabarbaru
- 1 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 miękkie średnie banany
- 1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Daktyle drobno posiekać lub zmielić.
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do misy miksera dodać wszystkie wszystkie składniki z wyjątkiem rabarbaru. Wymieszać aż powstanie ciasto, następnie dodać rabarbar. Zmiksować na średnich obrotach.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć porcje ciasta i wierzch posypać resztkami pokrojonego w kostkę rabarbaru.
Piec około 30 minut, sprawdzić wykałaczką czy środek nie jest surowy. Wyjąć, odstawić go ostudzenia, posypać cukrem pudrem np. z ksylitolu.
To by było coś dla mnie, lubię korzystać z nowinek zdrowotnych.
OdpowiedzUsuńTakie artykuły lubię czytać, zwięźle i na temat.
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńZ chęcią przetestuję :)
OdpowiedzUsuńWglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuń