Letnie warsztaty z Tomkiem Jakubiakiem i Polmlek
1 lipca odbyła się druga tura warsztatów z firmy Polmlek prowadzona przez fantastycznego kucharza Tomka Jakubiaka. I jak zwykle było świetne towarzystwo, przepyszne przepisy, mnóstwo śmiechu i cudownie spędzony czas. Tym razem towarzyszyła mi w tym gotowaniu córka.
- 1/2 litra maślanki (u nas naturalna maślanka eko Lacpol)
- główka młodego czosnku
- oliwa
- sól morska
- 4 ogórki gruntowe
- 1 filet wędzonego pstrąga
- pieprz młotkowany (może być świeżo mielony)
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- świeżo starta skórka z limonki
- 2 ugotowane młode ziemniaki
- 10 ugotowanych ziaren bobu
- 1 łyżka masła,
- sok z 1/2 limonki
Czosnek nieobrany przekroić na pół, włożyć do małej blaszki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż się lekko zarumieni i zmięknie. Gotowy wyjąć, obrać z łupin i wrzucić do miksera.
Ogórki umyć, można obrać ale ja generalnie do chłodnika nie obieram. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do czosnku. Wlać maślankę, wszystko zmiksować na jednolity krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki, koperkiem. Odstawić do lodówki na min 1-2 h.
Do miseczki włożyć składniki marynaty. Pstrąga porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z pozostałymi z marynatą. Odstawić. Ziemniaki pokroić na plasterki. Bób obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ziemniaki i bób, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki.
Na talerz wlać porcję chłodnika, ułożyć na wierzchu smażone ziemniaki i bób oraz marynowanego pstrąga. Posypać koperkiem.
- 2 duże garście mixu świeżych sałat
- 4 zielone szparagi
- łyżka masła
- 3 rzodkiewki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- pół szklanki kefiru
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- łyżka posiekanego koperku
- pieprz
- sól
- ćwierć szklanki oliwy
- miseczka truskawek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- garść mięty
- garść bazylii
- pieprz świeżo mielony
- sok z 2 limonek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- ½ szklanki cukru pudru
- starta skórka z 2 limonek
- łyżka soku z cytryny
- laska wanilii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz