Indyk w sosie z gorgonzolą i suszonymi pomidorami
Indyk jak wszyscy wiemy to zdrowe i dobre mięso, a w dodatku potrafi się świetnie współtworzyć pyszne i ciekawe dnia. Dzisiaj połączyłam indyka z gorgonzola i suszonymi pomidorami w pysznym, kremowym sosie. Dodatkiem był też szpinak i tymianek, który podkręcił smak dnia. Ryż dopełnił całości. Polecam.
- 1 pierś z indyka ok 600-700g
- 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
- 1 cebula
- 2 brykiety mrożonego szpinaku lub 1-2 garście świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 szt. ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
- 50 g sera gorgonzola
- 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
Pierś z indyka pokroić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa. Wlać 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy, włożyć kawałki indyka (bez czosnku) i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i czosnek z marynaty, smażyć razem na średnim ogniu około 2-3 minuty. Wlać bulion, dodać szpinak, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę czerwoną, tymianek. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć i gotować 30 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone, suszone pomidory. Sprawdzić czy mięso jest miękkie, jeśli jeszcze mu brakuje można wydłużyć gotowanie o kolejne 5 minut.
Gdy mięso będzie gotowe na patelnię włożyć kawałki gorgonzoli, rozprowadzić tak by się ser roztopił, następnie dodać śmietanę, wymieszać. Przykryć patelnię, gotować razem jeszcze 3 minuty. Gotowe danie posypać zieleniną lub świeżym tymiankiem.
Ale narobiłaś mi ochoty tym daniem. Wygląda bardzo apetycznie Indyk jest i cała reszta też to będę działać.
OdpowiedzUsuńIndyka nie jadłam wieki, bo u mnie jest praktycznie nie do dostania.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Niezwykle apetyczny, składniki idealne.
Irena - Hooltaye w podróży
Akurat wszystkie produkty mam w lodówce, i już wiem, co będzie jutro na obiad :))) Dziękuję za pomysł, jedzonko wygląda naprawdę cudnie i pysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
O mam prawie wszystkie składnikI :D A zrobię sobie, tylko z piersi z kurczaka :) Uwielbiam tego typu dania ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję ten przepis ale zamienię indyka na kurczaka, bo domownicy bardziej lubią lub kaczkę. Za indykiem nie przepadają choć wiadomo zdrowszy, no ale cóż zrobić ;)
OdpowiedzUsuńCzy zostało coś jeszcze? Czy ja mogę się wprosić?
OdpowiedzUsuńAlbo nie! Zrób jutro na obiad, wpadnę ;)
Twoje danie wygląda na prawdę pysznie. Chyba przekonam się do indyka.
OdpowiedzUsuńWspaniale danie na letni obiad, lubie delikatne mięso indyka a połączenie goryczy gorgonzoli ze słodyczą pomidorków z pewnością jest piękna kombinacja smaków.Jak zawsze u Ciebie danie pięcio gwiazdkowe.
OdpowiedzUsuńNiesamowite danie :) prezentuje się genialnie :) uwielbiam indyka, suszone pomidory i gorgonzolę :) ależ to połączenie jest smaczne :) chętnie przyrządzę indyka z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, są idealne na obiad i nie przygotowuje się ich godzinami. W dodatku indyk, gorgondzola i suszone pomidory to moje smaki. Nie wiem tylko czy moim dzieciakom by posmakowało, ale wtedy można zrobić lżejszą wariację. Zapisuję przepis i dziękuję, będzie na przyszłość. :D
OdpowiedzUsuńwszedłem po gulaszową, a wyszedłem z tym, dskonałe!
OdpowiedzUsuń