Krem pomidorowy z wędzonym twarogiem
Jak zapewne się zorientowaliście namiętnie zjadam i dodaję do różnych potraw wędzony twaróg. Tym razem powstał krem pomidorowy z wędzonym twarogiem. Pyszna, lekka i prosta zupa oczywiście na niedzielnym rosole, ale z dodatkiem wędzonego twarogu zyskała całkiem inny smak i charakter. Polecam, eksperymentujcie z wędzonym twarogiem, on jest nie tylko do kanapek.
Krem pomidorowy z wędzonym twarogiem
- 750 ml rosołu/bulionu (np po niedzielnym rosole)
- 1 puszka pomidorów bez skórki najlepiej pelati
- 3 pomidory duże malinowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka oregano
- szczypta kuminu
- twaróg wędzony
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić na kawałki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, warzywa podsmażyć, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pomidory, smażyć przez 2 minuty, wlać pomidory z puszki, dusić razem wszystko przez chwilę. Wlać chochlę gorącego bulionu, wymieszać, dolać pozostały wywar. Doprawić zupę oregano, kuminem, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, a następnie na wolnym ogniu podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Porcje zupy wlać na talerze, posypać pokruszonym wędzonym twarogiem i posiekaną natką pietruszki.
Krem pomidorowy bardzo lubię z każdym dojrzewającym serem - cheddarem, parmezanem, gruyere...Mam świeży oscypek, też spróbuję. Na wędzony przyjdzie jeszcze czas.
OdpowiedzUsuńCo z intrygujące połączenie! Zaraz bym spróbowała, gdyby nie to, że twarogu wędzonego u nas nie ma 😒 Zapisuję sobie na listę I gdy tylko przylecę do Polski wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAż tu mi pachnie ten krem :) bardzo lubię tego typu zupki ale niestety tylko ja w naszym domu. Reszta moich domowników szybko jest głodna po takim kremiku :) N zdjęciu robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńOch uwielbiam ten ser, nigdy nie dodawałam go do zupy, ale wykorzystuje często na różne sposoby. Zupka aż kusi, taka kremowa, kolor jak z bajki!
OdpowiedzUsuńKrem pomidorowy to jedna z naszych ulubionych zup. Teraz kiedy jest dostęp do świeżych polnych pomidorów często gości na naszym stole.
OdpowiedzUsuńPomidorową uwielbiam pod każdą postacią. Przyznaję jednak, że z wędzonym serem nie jdałam. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to oryginalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy kremy, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńNiebanalne, chętnie zrobię sobie krem pomidorowy z wędzonym serem według Twojego przepisu.
Wygląda smakowicie :-)
Iren- Hooltaye w podróży
Zupy kremy są dla mnie zawsze genialne. Mogę ukryć tam rzeczy które normalnie ktoś mógłby nawet nie zjeść gdyby je zobaczył. Mam wtedy taką dziką satysfakcję że mogę wrzucić do środka co mi się żywnie podoba i nikt nie piśnie ani słowem. Dodatek sera tego typu który kocham prawdziwą miłością jest strzałem w dziesiątkę idealnie pasuje. Porywam talerz!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten dodatek wędzonego sera, nigdy tak nie próbowałam, z chęcią skosztuję taki mix :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)