Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sosem z gorgonzoli

Jeśli znudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane to zapraszam na ciekawą ich odmianę. Pokochacie ten przepis. Dzisiaj placki ziemniaczane z kapustą i sosem z gorgonzoli. W lodowce zostało trochę kapusty kiszonej więc żeby się nie zmarnowała to postanowiłam dodać ją do placków ziemniaczanych, dzięki czemu zyskały fajny smak. I żeby nie było nudno to do placków zrobiłam sos. Początkowo miał być tylko śmietanowy, ale reszta gorgonzoli prosiła się by ją do czegoś użyć i tak powstał super dodatek. Placki z tym sosem były tak dobre, że mąż prawie wylizał talerz. 

placki, ziemniaczane, ziemniaki,kapusta kiszona, gorgonzola, sos, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sosem z gorgonzoli

  • ok 1 kg ziemniaków 
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia

 

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach, trochę je odsączyć z płynu. Obrać cebulę i również je zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków. Kapustę odsączyć i dokładnie drobno pokroić, dodać do masy ziemniaczanej. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, całość wymieszać na jednolitą masę Na patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć rumiane placki. W połowie odwrócić na druga stronę. Podać z ulubionymi dodatkami, gulaszem, cukrem, śmietaną lub sosem z gorgonzoli. 

Sos z gorgonzoli

  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml mleka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekane drobno orzechy lub czarnuszka

 

Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojony ser gorgonzola i mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze minutę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane orzechy lub czarnuszkę.



14 komentarzy:

  1. Smakowita wariacja na temat klasyki. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na nieco mniej konwencjonalne placki ziemniaczane. Lubię takie innowacje w kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kuchnia nie lubi nudy. warto ciągle cos zmieniać w klasykach.

      Usuń
  3. Muszą być pyszne, aż tu czuje ich smak i zapach :) placki to nasze danie z dzieciństwa a trochę stuningowane będę jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak należymy do pokolenia gdzie placki ziemniaczane były co tydzień na obiad. Ale dzięki temu je tak lubimy i sie nie nudzą.

      Usuń
  4. Ale ciekawa propozycja 🙂 Już sobie wyobrażam jak pachną I smakują. Jest prawie północ, a ja mam ochotę pobiec do kuchni I usmażyć górę tych placków 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam takie jakby naleśniki z kapustą kiszoną, placków ziemniaczanych nie miałam okazji. Na pewno skorzystam z przepisu, w domu całe wiadro kapusty :D Coś z nią zrobić trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to masz sposób na pozbycie sie jej części. takie placki są naprawdę dobre.

      Usuń
  6. kapusta kiszona dobrze smakuje lekko przyprawiona na przyklad kurkuma mozna tez pic sam sok z kapusty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to prawda. Sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy.

      Usuń
  7. Przyznam, że wyglądają obłędnie, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie dwóch pyszności - placków ziemniaczanych i kapusty kiszonej! Chyba więc muszą być bardzo dobre:D Na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger