Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sosem z gorgonzoli
Jeśli znudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane to zapraszam na ciekawą ich odmianę. Pokochacie ten przepis. Dzisiaj placki ziemniaczane z kapustą i sosem z gorgonzoli. W lodowce zostało trochę kapusty kiszonej więc żeby się nie zmarnowała to postanowiłam dodać ją do placków ziemniaczanych, dzięki czemu zyskały fajny smak. I żeby nie było nudno to do placków zrobiłam sos. Początkowo miał być tylko śmietanowy, ale reszta gorgonzoli prosiła się by ją do czegoś użyć i tak powstał super dodatek. Placki z tym sosem były tak dobre, że mąż prawie wylizał talerz.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sosem z gorgonzoli
- ok 1 kg ziemniaków
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach, trochę je odsączyć z płynu. Obrać cebulę i również je zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków. Kapustę odsączyć i dokładnie drobno pokroić, dodać do masy ziemniaczanej. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, całość wymieszać na jednolitą masę Na patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć rumiane placki. W połowie odwrócić na druga stronę. Podać z ulubionymi dodatkami, gulaszem, cukrem, śmietaną lub sosem z gorgonzoli.
Sos z gorgonzoli
- 100 g sera gorgonzola
- 200 ml mleka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie posiekane drobno orzechy lub czarnuszka
Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojony ser gorgonzola i mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze minutę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane orzechy lub czarnuszkę.
Smakowita wariacja na temat klasyki. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbuj to połączenie.
UsuńŚwietny pomysł na nieco mniej konwencjonalne placki ziemniaczane. Lubię takie innowacje w kuchni
OdpowiedzUsuńTak kuchnia nie lubi nudy. warto ciągle cos zmieniać w klasykach.
UsuńMuszą być pyszne, aż tu czuje ich smak i zapach :) placki to nasze danie z dzieciństwa a trochę stuningowane będę jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńTak należymy do pokolenia gdzie placki ziemniaczane były co tydzień na obiad. Ale dzięki temu je tak lubimy i sie nie nudzą.
UsuńAle ciekawa propozycja 🙂 Już sobie wyobrażam jak pachną I smakują. Jest prawie północ, a ja mam ochotę pobiec do kuchni I usmażyć górę tych placków 😃
OdpowiedzUsuńTo biegnij i rób, bo to pyszne połączenie.
UsuńJa robiłam takie jakby naleśniki z kapustą kiszoną, placków ziemniaczanych nie miałam okazji. Na pewno skorzystam z przepisu, w domu całe wiadro kapusty :D Coś z nią zrobić trzeba :D
OdpowiedzUsuńA to masz sposób na pozbycie sie jej części. takie placki są naprawdę dobre.
Usuńkapusta kiszona dobrze smakuje lekko przyprawiona na przyklad kurkuma mozna tez pic sam sok z kapusty
OdpowiedzUsuńa to prawda. Sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy.
UsuńPrzyznam, że wyglądają obłędnie, więc może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPołączenie dwóch pyszności - placków ziemniaczanych i kapusty kiszonej! Chyba więc muszą być bardzo dobre:D Na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuń