Kluski śląskie nadziewane gęsią

Ten obiad to kolejny obiad resztkowy. Kluski śląskie nadziewane gęsiną, to pomysł na to co zrobić jeśli zostanie wam mięso np z gęsi czy kaczki i ciasto na kluski. Uwielbiam kluski śląskie, w końcu mieszkanie na Śląsku zobowiązuje, więc często je nadziewam mięsem jeśli zostanie z jakiegoś obiadu. Tym razem trafiła się po Marcinie reszta gęsiny, która wylądowała w środku klusek śląskich. Oczywiście zamiast gęsi może być mięso z kaczki albo po prostu mięso z rosołu, rolad, czy każde inne. Polecam takie rozwiązanie na pozbycie się resztek. Takie kluski są naprawdę pyszne. 

kluski, ges, gesina, kluski slaskie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Kluski śląskie nadziewane gęsią

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól (ok 1 płaskiej łyżeczki)
  • szczypta pieprzu
  • mąka ziemniaczana
  • woda do gotowania
nadzienie:
  • mięso z pieczonej gęsi lub kaczki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz świeżo mielony
  • tłuszcz z pieczenia gęsi lub sos mięsny

 

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ostudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemniaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól, ciut pieprzu. Wyrobić na gładkie ciasto.

Gęś pokroić na drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Natkę pietruszkę drobno pokroić. W misce wymieszać gęsinę, cebulę, pietruszkę, doprawić całość pieprzem, wymieszać. 

Z porcji ciasta na kluski uformować w dłoni płaski placek, na środku ułożyć porcję farszu. 

Zlepić dokładnie końce ciasta ze sobą, by farsz z niego nie wychodził, uformować okrągłą kluskę, odłożyć na bok. 


Tak przygotować wszystkie kluski. 

Zagotować wodę z solą w garnku. Gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku.  Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać na ciepło polane sosem z gęsiny (lub każdym innym sosem) i ewentualnie resztą farszu

kluski, ges, gesina, kluski slaskie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

kluski, ges, gesina, kluski slaskie, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

7 komentarzy:

  1. Takie potrawy lubimy, smacznie i w stylu zero waste

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pyszna propozycja. Jestem pewna, że smakują wybornie. Jaka szkoda, że u nas w Galicji tak trudno znaleźć gęsinę. Narobiłaś mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już jedną porcję tych klusek zjadłam i bardzo mi smakowała to z chęcią zjem i drugą :) kluski wyglądają obłednie, wieczorem to niezbyt dobry pomysł na oglądanie takichzdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie zasnąć dziś nie będę mogła...Kluski takie nadziewane po raz pierwszy widzę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jedzenie, które nigdy się nie znudzi. A do tego smak gęsi. Mniaaammm....

    OdpowiedzUsuń
  6. Że tak powiem wreszcie Ktoś pokazał jak się tą kluskę zamyka! Nigdy się za to nie brałam bo to przerastało moje możliwości .... brałabym z zamkniętymi oczami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne danie i jak obłędnie to wygląda. Lubię bardzo kluski śląskie ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger