Kopiec kreta bezglutenowy

To jest chyba jedno z najbardziej popularnych ciast i do tego najprostszych w przygotowaniu. Kopiec kreta, czy ktoś go jeszcze nie robił i nie próbował? Wątpię. Mój dzisiejszy koniec która jest przygotowany przez córkę w wersji bezglutenowej u bez cukru. Taka zdrowsza wersja ale równie pyszna.

kopiec kreta, ciasto, banany, deser, kakao, bernika, kulinarny pamietnik, bezglutenowy

Kopiec kreta bezglutenowy

  • 3 jajka
  • 100 g cukru lub 90 g ksylitolu
  • 110 g roztopionego masła
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 160 g mąki bezglutenowej (gotowa mieszanka do ciast) 
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
masa:
  • 300 g kremówki 30% lub 36%
  • 120 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie bez laktozy) lub serka mascarpone 
  • 2 śmietanfixy
  • 50 g startej gorzkiej czekolady 
  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej wody

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. zamknąć papier obręczą z tortownicy by papier wystawał na zewnątrz. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzałka góra dół.

Jajka ubić z cukrem lub ksylitolem na puszystą pianę. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko przesiać przez sitko.

Do ubitych jajek powoli wlewać roztopione i przestudzone masło, jogurt, całość krótko wymieszać na małych obrotach. Następnie wsypać suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika na ok 35 minut. 

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Z chłodnego odcinamy górę, tak aby ciasto było płaskie. Następnie wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić. W miseczce połączyć sok z cytryny z wodą. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, zaburzyć w wodzie z cytryną, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać śmietan-fixy, ubić. Dodać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę i serek . Wszystko dokładnie wymieszać na małych obrotach. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.


kopiec kreta, ciasto, banany, deser, kakao, bernika, kulinarny pamietnik, bezglutenowy

kopiec kreta, ciasto, banany, deser, kakao, bernika, kulinarny pamietnik, bezglutenowy

kopiec kreta, ciasto, banany, deser, kakao, bernika, kulinarny pamietnik, bezglutenowy


11 komentarzy:

  1. Ciągle spotykam to ciasto w sieci, ale nigdy go nie jadłam. Może w końcu spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. A teraz sobie usiądź bo Cię zaskoczę!
    Nigdy nie robiłam tego ciasta i nigdy go nie jadłam. Czuję się pozbawiona czegoś pysznego! Nie pozostaje mi nic innego jak po prostu kiedyś usiąść i zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety jestem kolejna, też nigdy nie robiłam I nie próbowałam tego ciasta. Nie wiem jak to się stało, nie było okazji. Muszę koniecznie to nadrobić, bo na Twoich zdjęciach wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze chyba jestem jedyna która tego ciasta nie jadła i nie robiła :) kilka razy miałam ochotę ale jakieś inne robiłam... Może skusze się i zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś to ciasto i szczerze mówiąc mi nie wyszło...
    Może warto spróbować jeszcze raz? Zapisuję przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam i nie piekłam tego ciasta ale teraz nabrałam na nie chęci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam i robiłam a jakże a w domu jeśli jest robione to przygotowuje je mąż bo to taka niemal zabawa dla dużego chłopca. Fajnie, że można u Ciebie znaleźć znaleźć wersję bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki nie jadłam, a kiedyś w dawnych czasach co weekend był. To samo z metrowcem było;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam to kiedyś chętnie wrócę do tego dania bo jest pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger