Sos z sera gorgonzola

Odkąd pierwszy raz próbowałam gnocchi w sosie z sera gorgonzola od tego momentu jestem wielką fanką tego sera ale tylko w daniach na ciepło, bo normalnie nie jadam serów pleśniowych. Więc zaskoczyłam sama siebie odkrywając, że dania z dodatkiem tego sera smakują mi i to bardzo, a szczególnie gdy z gorgonzoli powstaje pyszny sos do makaronu. Ostatnio nie miałam pomysłu z czym podać placki ziemniaczane i właśnie z resztki sera gorgonzola zrobiłam sos, który pasował do nich idealne. Zresztą ten sos  sprawdzi się nie tylko do placków, czy makaronu ale i mięs także. Spróbujcie koniecznie a się w nim zakochacie. 

gorgonzola, sos, obiad, ser, ser plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik

Sos z sera gorgonzola

  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml mleka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekane drobno orzechy lub czarnuszka

 

Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojony ser gorgonzola i mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze minutę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane orzechy lub czarnuszkę.

gorgonzola, sos, obiad, ser, ser plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik

gorgonzola, sos, obiad, ser, ser plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik


3 komentarze:

  1. Pyszny sos. Gorgonzola jest słodka i ostra. My bardzo lubimy oba rodzaje, i na ciepło i na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, przekonałam sie do niego i bardzo mi smakuje.

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam sosu serowego i nawet nie pomyślałam że może to być taki fajny dodatek do dania. Dzięki za inspiracje. Dodałam sos do mięsa i bardzo smakował mężowi. Pozdrawiam Irena.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger