Sos z sera gorgonzola
Odkąd pierwszy raz próbowałam gnocchi w sosie z sera gorgonzola od tego momentu jestem wielką fanką tego sera ale tylko w daniach na ciepło, bo normalnie nie jadam serów pleśniowych. Więc zaskoczyłam sama siebie odkrywając, że dania z dodatkiem tego sera smakują mi i to bardzo, a szczególnie gdy z gorgonzoli powstaje pyszny sos do makaronu. Ostatnio nie miałam pomysłu z czym podać placki ziemniaczane i właśnie z resztki sera gorgonzola zrobiłam sos, który pasował do nich idealne. Zresztą ten sos sprawdzi się nie tylko do placków, czy makaronu ale i mięs także. Spróbujcie koniecznie a się w nim zakochacie.
Sos z sera gorgonzola
- 100 g sera gorgonzola
- 200 ml mleka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie posiekane drobno orzechy lub czarnuszka
Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojony ser gorgonzola i mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze minutę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane orzechy lub czarnuszkę.
Pyszny sos. Gorgonzola jest słodka i ostra. My bardzo lubimy oba rodzaje, i na ciepło i na zimno.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, przekonałam sie do niego i bardzo mi smakuje.
UsuńNigdy nie robiłam sosu serowego i nawet nie pomyślałam że może to być taki fajny dodatek do dania. Dzięki za inspiracje. Dodałam sos do mięsa i bardzo smakował mężowi. Pozdrawiam Irena.
OdpowiedzUsuń