Surówka z kiszonej kapusty z dynią
Zapraszam dzisiaj na surówkę z kiszonej kapusty z dynią. Jesień to najlepsza pora na jedzenie potraw z dużą ilością witamin szczególnie witaminy C, wzmacniającej naszą odporność. Dlatego kapusta kiszona, najlepiej domowa to jej najlepsze źródło. A jeśli dodamy do tego jeszcze dynię, czyli niekwestionowaną królową jesiennej kuchni to będzie to istna bomba witaminowa.
Surówka z kiszonej kapusty z dynią
- 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni
- 1 marchewka
- cebulka dymka (biała i zielona część)
- biały pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
- szczypta cukru
- natka pietruszki
Dynię umyć, obrać, wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulkę dumkę i natkę pietruszki pokroić drobno. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, posypać cukrem, wymieszać z dynią, dymką, natka i olejem.
Zrobiłam te surówkę, wyszła bardzo dobra i najważniejsze że przemyciłam w niej dynie, a dzieci za nią nie przepadają. A tutaj zjadły. Dzięki.
OdpowiedzUsuńO bardzo mi miło, cieszę sie że smakowała.
Usuń