Kule z serka waniliowego i jabłek

Co prawda to nie są pączki ale jest przecież tłusty czwartek i każdy słodki wypiek powinien być w tym dniu zaliczony na ich koszt. Ja dzisiaj proponuję ciastka, bułeczki - w sumie to nie wiem dokładnie to nazwać - zrobione z serka waniliowego z dodatkiem jabłek. Przepis na znalazłam tutaj. Jest prosty, szybki i pyszny. Waniliowe, delikatne bułeczki z chrupiącą skórką. Smakują super. Do tego pieczone w piekarniku, więc lżejsze niż pączki smażone w tłuszczu. Zapraszam.

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

Kule z serka waniliowego i jabłek
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 ml oleju 
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2-3 średnie jabłka 
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Do miski dodać serek i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, ciasto zagnieść rękoma. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. 
Do miseczki wlać odrobinę wody w której moczyć ręce przed formować kulek. Porcje ciasta formować w kule, tak by jabłka w nich dokładnie zamykać. Kule układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść od 8-9 kul. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i ostudzi. Posypać cukrem pudrem.

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

tlusty czwartek, paczki, serek homogenizowany, jablka, dzieci, bernika, ciastka, kulinarny pamietnik

7 komentarzy:

  1. Mam wielką ochotę na takie ciasteczka z jabłkami! W sklepach nigdy nie widziałam podobnych wypieków, a chętnie bym spróbowała. Szkoda, że nie mam talentu do pieczenia, potrafię zepsuć nawet bardzo proste łakocie. Myślę, że podrzucę przepis mojej mamie :) Właśnie mi się wyświetlił twój post z oponkami serowymi, które są smakiem mojego dzieciństwa. Potrafiłam zjeść 15 za jednym zamachem, chociaż one strasznie zapychają. Pamiętam tą chrupiącą skórkę - takich specjałów nie można kupić w sklepie, bo większość przypomina rozmokłe pączki z dziurką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za uroczy komentarz. polecam te ciastka są naprawdę pyszne. Myślę ze mama zrobi je bez problemu.

      Usuń
  2. Przepis ten wisiał nade mną, niczym wyrzut sumienia, ale jak zrobiłam, to od razu podwójną porcję. Na pewno zostanie w mojej książce kucharskiej, ponieważ robi się szybko, składniki niemal zawsze ma się pod ręką, a całość nie jest upierdliwa i co najważniejsze - bardzo smaczna. W sam raz dla niespodziewanych gości. Jedyne co zmienię, to proszek do pieczenia pół na pół z sodą. Jak na mój gust jednak za bardzo go czuć. Pozdrawiam i dziękuję ;D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger