Polędwica wołowa w kremowym sosie z krewetkami
Co powiecie na połączenie klasycznej polędwicy wołowej z krewetkami w pysznym kremowym sosie śmietanowym? Bo to co prawda nie jest rzecz oczywista ale owoce morza kochają dobre mięso. Ciekawi co mi z takiego połączenia wyszło? I zapewniam, że to był naprawdę pyszny obiad. Zapraszam zatem po przepis.
- 600 g polędwicy wołowej cygańskiej
- grubo mielony czarny pieprz
- sól
- łyżka oleju rzepakowego
- igiełki świeżego rozmarynu
- 200 g krewetek (np mrożonych)
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 g sera parmezan startego
- sok z 1/2 limonki
- świeżo mielone chilli
- pomidorki koktajlowe cherry
- natka pietruszki
Polędwicę wołową osuszyć i obtoczyć solidnie w grubo mielonym pieprzu i drobno pokrojonym rozmarynie.
Następnie rozgrzać mocno patelnię z olejem rzepakowym i smażyć mięso z dwóch stron – po 3-4 minuty z każdej strony.
Mięso przełożyć do garnka lub jeśli mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika to mięso z tą patelnią włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec bez przykrycia, bez przewracania około 10-12 minut. Mięso wyjąć z piekarnika. przykryć, odstawić na około 7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie posolić i pokroić na cienkie plastry.
W międzyczasie gdy mięso odpoczywa przygotować krewetki i sos. Krewetki jeśli mają pancerzyki to je z nich obrać i wyciągnąć jelito. Następnie włożyć krewetki na rozgrzaną patelnię z łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Patelnię z sosem, który powstał ze smażenia postawić ponownie na ogień, dodać łyżkę masła, mieszać aż się masło roztopi, wlać śmietanę, dodać starty parmezan, wymieszać, doprawić całość sokiem z limonki, mielonym chilli, natką pietruszki, pieprzem. Do gotowego sosu włożyć krewetki i kilka pomidorków koktajlowych. Podgrzewać przez 2 minuty.
Plastry polędwicy ułożyć na talerzu, polać sosem, obok ułożyć krewetki i pomidorki. Całość posypać natką pietruszki i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.
Jestem jak najbardziej za tymi smakami.
OdpowiedzUsuńSuper, wiec to danie idealne da ciebie. Pozdrawiam.
UsuńAlez piękny kawał mięsa :) już wiedzę mojego meza jak się zajada taką polędwica :) ale sobie narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńCieszę sie ze to danie wywarło takie wrażenie bo tak właśnie miało być.
UsuńWygląda pysznie ale proponuję używać polędwicy wołowej a nie polędwicy cyganskiej która ją tylko udaje i ma zupełnie inną strukturę
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuń