Krem z kalafiora i gorgonzoli
Kalafior dla mnie to warzywo, które potrzebuje ciekawych dodatków, by pokazały jego ukryty i pyszny smak. Dlatego połączyłam razem kalafiora i ser gorgonzola, dzięki czemu zupa zyskała wyjątkowy smak. Dlatego jeśli szukasz czegoś pysznego i nietypowego to polecam ten krem z kalafiora i gorgonzoli.
Krem z kalafiora i gorgonzoli
- 1 kalafior (może tez być paczka mrożonego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50 g sera gorgonzola
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki śmietany 18 % do zup i sosów
- pieprz świeżo mielony do smaku
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Jeśli mamy mrożony to nic nie trzeba robić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło z olejem rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie wlać bulion, dodać kalafior, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Gotować 20 minut. Można cześć różyczek kalafiora odłożyć by podać je w zupie w całości.
Zupę zmiksować, w trakcie dodawać pokruszony ser i śmietanę by powstał jednolity krem a śmietana się nie zwarzyła. Podać posypaną świeżo mielonym pieprzem.
Pyszna kremowa zupa. Dodałaś słodką czy ostrą gorgonzolę?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie słodką, łagodną. Nie chce przebić słodyczy kalafiora.
Usuń