Krem z kalafiora i gorgonzoli

Kalafior dla mnie to warzywo, które potrzebuje ciekawych dodatków, by pokazały jego ukryty i pyszny smak. Dlatego połączyłam razem kalafiora i ser gorgonzola, dzięki czemu zupa zyskała wyjątkowy smak. Dlatego jeśli szukasz czegoś pysznego i nietypowego to polecam ten krem z kalafiora i gorgonzoli.

kalafior, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa


Krem z kalafiora i gorgonzoli 

  • 1 kalafior (może tez być paczka mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 g sera gorgonzola 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 3 łyżki śmietany 18 % do zup i sosów 
  • pieprz świeżo mielony do smaku 


Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Jeśli mamy mrożony to nic nie trzeba robić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło z olejem rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie wlać bulion, dodać kalafior, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Gotować 20 minut. Można cześć różyczek kalafiora odłożyć by podać je w zupie w całości. 

Zupę zmiksować, w trakcie dodawać pokruszony ser i śmietanę by powstał jednolity krem a śmietana się nie zwarzyła. Podać posypaną świeżo mielonym pieprzem. 


kalafior, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa

kalafior, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa


2 komentarze:

  1. Pyszna kremowa zupa. Dodałaś słodką czy ostrą gorgonzolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie słodką, łagodną. Nie chce przebić słodyczy kalafiora.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger