Mięso w sosie własnym
Mięso w sosie własnym to klasyk na polskim stole. Rzadko robię to danie a szkoda bo jest pyszne. Wykorzystuję najczęściej do niego wieprzową łopatkę ale nada się także karczek czy szynka. Danie jest proste, pyszne i nadaje się na każdą okazję, od codziennego obiadu po uroczystą okazję. Kto kocha polską kuchnię ten się nie zawiedzie.
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- sól
- pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- mąką do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- 1-2 szklanki szklanki wody lub bulionu
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć każdy kawałek w mące. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię dodać jeszcze 1 oleju, włożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie włożyć do niej mięso. Wlać wodę lub bulion, wsypać tymianek, paprykę słodką, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wymieszać, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia nie mieszać i w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody. Gotowe danie doprawić opcjonalnie solą lub pieprzem i podać z puree ziemniaczanym polane obficie sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Bardzo fajny przepis - wypróbowałem i wyszło bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńW liście składników brakuje ziela angielskiego oraz pietruszki, które pojawiają się w przepisie.