Soutzoukakia czyli klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem
Klopsiki Smyrna, znane jako soutzoukakia po grecku lub İzmir köfte po turecku to greckie i tureckie danie składające się z pikantnych podłużnych klopsików z kminkiem i czosnkiem podawanych w sosie pomidorowym. Danie to przywieźli do Grecji uchodźcy z Azji Mniejszej. Grecka wersja jest zazwyczaj przyrządzana z mielonego mięsa (zwykle wołowiny, również zmieszanej z jagnięciną lub wieprzowiną), bułki tartej, jajka, czosnku i pietruszki i obficie doprawiona kminkiem, cynamonem, solą i pieprzem. Sos pomidorowy składa się z pomidorów, wina, cebuli, czosnku, liścia laurowego, soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek. Soutzoukakia zazwyczaj podaje się z pilawem lub zwykłym ryżem. Tureckie przepisy na İzmir köfte są bardzo podobne, choć bez wieprzowiny i często zawierają również pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojone w kostkę pomidory, płatki ostrej papryki. zapraszam więc dzisiaj na grecki obiad, czyli pyszne klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem.
klopsiki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
Sos pomidorowy i ryż:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, posiekać drobno cebulę i czosnek, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Podlać winem, a gdy większość płynu odparuje dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, na średnim ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowy sos można zmiksować na gładką masę jeśli pomidory się w nim całkowicie nie rozpadły.
W międzyczasie przygotować klopsiki. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Na patelnię wlać połowę porcji oliwy, rozgrzać, dodać cebule i czosnek, smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie przełożyć ją do miski, dodać pozostałe składniki klopsików, wymieszać dokładnie masę. Ręce zamoczyć w wodzie i z masy uformować 12 klopsików o podłużnym kształcie. Rozgrzać resztę oliwy na patelni i smażyć porcjami klopsiki z każdej strony przez 3 minuty. Gdy mięso będzie rumiane dodać do niego pomidorowy sos i wszystko dusić jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
Klopsiki w sosie pomidorowym podawać z ryżem. Ja ugotowany ryż wymieszałam z częścią sosu dzięki czemu otrzymałam pomidorowy ryż, na wierzch położyłam klopsiki i polałam resztą sosu.
Jadłam je wiele razy w Grecji, były to klopsiki wołowo-jagnięce. Pyszne.
OdpowiedzUsuńU nas z jagnięciną kiepsko dlatego użyłam wołowiny, ale smak mam nadzieję podobny.
UsuńStaram się ograniczać mięso, ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie. Może dam się skusić :-)
OdpowiedzUsuńTe klopsiki to smak greckich wakacji wiec myślę ze jak na jakiś czas zgrzeszysz to nic wielkiego sie nie stanie.
UsuńTakie klopsoki to zadowolą chyba każdego :) nie dość że mięsko to i jeszcze pyszny sosik. Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak danie wyszło zdecydowanie pysznie.
Usuń