Soutzoukakia czyli klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

Klopsiki Smyrna, znane jako soutzoukakia po grecku lub İzmir köfte po turecku to greckie i tureckie danie składające się z pikantnych podłużnych klopsików z kminkiem i czosnkiem podawanych w sosie pomidorowym. Danie to przywieźli do Grecji uchodźcy z Azji Mniejszej. Grecka wersja jest zazwyczaj przyrządzana z mielonego mięsa (zwykle wołowiny, również zmieszanej z jagnięciną lub wieprzowiną), bułki tartej, jajka, czosnku i pietruszki i obficie doprawiona kminkiem, cynamonem, solą i pieprzem. Sos pomidorowy składa się z pomidorów, wina, cebuli, czosnku, liścia laurowego, soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek. Soutzoukakia zazwyczaj podaje się z pilawem lub zwykłym ryżem. Tureckie przepisy na İzmir köfte są bardzo podobne, choć bez wieprzowiny  i często zawierają również pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojone w kostkę pomidory, płatki ostrej papryki. zapraszam więc dzisiaj na grecki obiad, czyli pyszne klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem

klopsiki, mieso mielone, soutzoukakia, ryz, pomidory, obiad, kuchnia grecka, bernika, kulinarny pamietnik

Soutzoukakia czyli klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem 

klopsiki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 60 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego

Sos pomidorowy i ryż:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego


Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, posiekać drobno cebulę i czosnek, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Podlać winem, a gdy większość płynu odparuje dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, na średnim ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowy sos można zmiksować na gładką masę jeśli pomidory się w nim całkowicie nie rozpadły.

W międzyczasie przygotować klopsiki. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Na patelnię wlać połowę porcji oliwy, rozgrzać, dodać cebule i czosnek, smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie przełożyć ją do miski, dodać pozostałe składniki klopsików, wymieszać dokładnie masę. Ręce zamoczyć w wodzie i z masy uformować 12 klopsików o podłużnym kształcie. Rozgrzać resztę oliwy na patelni i smażyć porcjami klopsiki z każdej strony przez 3 minuty. Gdy mięso będzie rumiane dodać do niego pomidorowy sos i wszystko dusić jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. 

Klopsiki w sosie pomidorowym podawać z ryżem. Ja ugotowany ryż wymieszałam z częścią sosu dzięki czemu otrzymałam pomidorowy ryż, na wierzch położyłam klopsiki i polałam resztą sosu.  

klopsiki, mieso mielone, soutzoukakia, ryz, pomidory, obiad, kuchnia grecka, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Jadłam je wiele razy w Grecji, były to klopsiki wołowo-jagnięce. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas z jagnięciną kiepsko dlatego użyłam wołowiny, ale smak mam nadzieję podobny.

      Usuń
  2. Staram się ograniczać mięso, ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie. Może dam się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te klopsiki to smak greckich wakacji wiec myślę ze jak na jakiś czas zgrzeszysz to nic wielkiego sie nie stanie.

      Usuń
  3. Takie klopsoki to zadowolą chyba każdego :) nie dość że mięsko to i jeszcze pyszny sosik. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak danie wyszło zdecydowanie pysznie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger