Babka z herbatą matcha

 

Szukałam pomysłu na nietypową babkę, a ze córka lubi bardzo herbatę matcha to gdy ten przepis wpadł mi w ręce postanowiłam właśnie, że ta babka pojawi się na naszym wielkanocnym stole. To babka z herbatą matcha z dodatkiem bananów. Pyszna, prosta, aromatyczna, idealna dla wielbicieli tej japońskiej herbaty. Wypiek polałam lukrem cytrynowym, gdyż świetnie się matcha komponuje ze smakiem cytryny. Polecam.

babka, wielkanoc, matcha, herbata, ciasto, bernika, swieta, kulinarny pamietnik
Babka z herbatą matcha
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie banany 
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka 
  • 2 czubate łyżeczki herbaty matcha (około 50 g)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji:
  • ok z 1/2 cytryny
  • cukier puder

W dużej misce utrzeć rozgniecione banany, cukier. Stopniowo wlewać olej cały czas miksując aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować. Wlać mleko i jeszcze raz całość dokładnie wymieszać. Ciasto będzie trochę gęste ale to nie szkodzi. Następnie masę podzielić na dwie części do dwóch misek. Jedną porcję ciasta zostawić jasną taką jaka jest a do drugiej dodać herbatę matcha i wymieszać  dokładnie. 

Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bulką tartą. Masę wkładać do formy na przemian - raz zieloną, raz  białą, a na samym końcu lekko przemieszać całość patyczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół) do temp. 170 C i piec przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawić formę do ostygnięcia, następnie delikatnie wyjąć ciasto i przełożyć na kratkę, niech całkowicie ostygnie.  Udekorować lukrem zrobionym z wymieszania cukru pudru i soku z cytryny.  Ja położyłam jeszcze czekoladowe jajeczka.

babka, wielkanoc, matcha, herbata, ciasto, bernika, swieta, kulinarny pamietnik

babka, wielkanoc, matcha, herbata, ciasto, bernika, swieta, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. bardzo wiosenna! uwielbiam smak Matchy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny blog, warto tu czasem zajrzeć i się czegoś nowego dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger