Babka z warzywami w galarecie
Wielkanoc już za tydzień i na pewno wielu z was szuka pomysłów co innego i ciekawego może podać na wielkanocny świąteczny stół. Ja dzisiaj proponuję wam babkę wielkanocną z warzyw, jajek i szynki w galarecie. Proste, eleganckie i smaczne danie. Może się znaleźć zarówno pośród potraw na wielkanocnym śniadaniu jak i stole, gdy przyjdą do was goście. Polecam babkę z warzywami w galarecie.
Babka z warzywami w galarecie
- 2-3 jajka
- 100 g szynki konserwowej
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy konserwowej
- ½ papryki czerwonej
- 6 łyżeczek żelatyny
- 700 ml bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od tego ile i jak duże ramiona ma wasza forma. Ja pokroiłam na ćwiartki. Groszek i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę i szynkę pokroić w małą kostkę. Natkę posiekać.
Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, doprawić solą i pieprzem.
Formę babki napełnić warstwami. Na dno wsypać troszkę groszku, kukurydzy, szynki, papryki, ułożyć pionowo w ramionach formy kawałki jajek, dosypać warzywa, natkę i szynkę, ale tak by ich jeszcze 1/3 została. Zalać bulionem do 1/2 wysokości formy. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Gdy lekko przestygnie dodać pozostałe warzywa i szynkę, posiekaną natkę pietruszki i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed wyciągnięciem z formy delikatnie ogrzać ją nad miską z gorącą wodą lub włożyć dosłownie na kilka sekund do miski z gorącą woda, żeby boki galarety odkleiły się od formy. przemocy na talerzu. Galaretkę można podać z odrobiną octu.
Uwielbiam galaretę
OdpowiedzUsuń