Chleb jogurtowy
Rzadko piekę chleby i raczej wybieram te łatwiejsze na drożdżach. Jednak tradycją jest już że na święta, na świąteczne śniadanie chleb zawsze piekę. W tym roku zamiast chleba 7 ziaren upiekłam chleb jogurtowy, wg przepisu który znałam w bazie termomiksa. Chleb wyszedł rewelacyjnie, podbił serca i podniebienia rodziny, która się nim zachwyciła. Tata wręcz oświadczył że taki chleb mam mu od dzisiaj piec co tydzień, bo jest lepszy niż z ich ulubionej piekarni. Dodam, że chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu i szybki więc każdy sobie z nim da radę i może mieć pyszny, chrupiący, domowy chleb codziennie. Jedynie nie mogę wam pokazać przekroju bo zdjęcia pokrojonego nie zrobiłam, ale jak tylko upiekę go ponownie to uzupełnię ten brak. Polecam.
Chleb jogurtowy
- 240 g letniej wody
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 7 g suchych drożdży
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 620-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej typ 750
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej do natłuszczenia
Do misy miksera wlać wodę, wsypać drożdże, wymieszać. Odstawić na 10 min aż zaczną się “burzyć”. Następnie do zaczynu wsypać obie mąki, sól, dodać jogurt, miód, ocet i wszystko wymieszać za pomocą haka do chleba przez kilka minut, aż składniki się ze sobą połączą. Ciasto powinno być gładkie i trochę lepiące. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Garnek lub inne naczynie do pieczenia chleba np żaroodporne natłuścić i posypać mąką.
Gdy ciasto urośnie uformować z niego chleb. Blat wysypać mąką pszenną, ręce również oprószyć, wyjąć ciasto z miski (będzie klejące), rozciągnąć na blacie, posypując lekko mąką by sie nie kleiło a następnie uformować z niego kulę. Miejsce łączenia schować pod spód. Kulę włożyć do garnka, wierzch posypać mąką.
Przez środek zrobić ostrym nożem nacięcie wzdłuż, żeby w trakcie pieczenia chleba sam na nie pękł. Ja zrobiłam wzorek. Jeśli wasze naczynie ma inny kształt np prostokąta to chleb powinien być uformowany w kształt tego naczynia.
Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 230 stopni i od osiągnięcia tej temperatury piec pod przykryciem 60 min.
Gotowy chleb wyjąć i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUroczy chlebek i piękna skórka.
OdpowiedzUsuńTaki własnoręcznie upieczony chlebek jest najlepszy! Piękny i apetyczny. Aż tutaj czuję jego wspaniały zapach :-).
OdpowiedzUsuńChlebek wyglada cudownie i powiem że nigdy takiego nie jadłam. Jogurtowe ciasto to robiłam ostatnio kilkanaście razy ale o takim chlebie pierwszy raz słyszę :)
OdpowiedzUsuńCudowny,muszę go mieć! Nawet nie taki skomplikowany 😄
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wiec zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy taki chlebek zachowuje świeżość na dłużej czy raczej maksimum 2-3dni?
OdpowiedzUsuńU nas znika w 1-2 dni, na pewno do 3 dni jest ok ale czy dłużej to nie próbowałam.
Usuńdzień dobry! do 230 st nagrzewamy piekarnik góra + dół, bez termoobiegu? spróbuję zrobić taki chleb na mące bg i jogurcie wegańskim :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na mące bg, z jogurtem wegańskim (bez mleka). Wyrósł nieduży, może za krótko odpoczywał. Piekłam w garnku żeliwnym. Mam jedną zasadniczą uwagę: olej przy nagrzaniu do 230 stopni zmienił się w chmurkę o żrącym zapaszku ;-) Przy następnej próbie dam na spód więcej mąki, a zrezygnuję ze smarowania formy. Pozwolę mu też podrosnąć po uformowaniu.
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny. Pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem. Teraz robię na zakwasie żytnim, zamiast mąki pszennej daję orkiszową. Pomijam ocet i miód.Chleb wkładam do blaszki wysmarowanej masłem.Wierzch smaruję olejem. Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę bez pokrywki. Przepyszny. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny, znam przepis.Zamiast mąki żytniej dodałam kiedyś zakwasu żytniego i też był cudowny. Wyrósł większy i bardziej puszysty i bardzo długo zachował świeżość . Pozdr
OdpowiedzUsuń