Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami

Klasyka francuskiej kuchni, czyli pasztet z wątróbek drobiowych z pistacjami. To idealna przekąska, potrawa na kolacje czy przyjęcie, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki nie są skomplikowane i poza masłem, towarem już prawie luksusowym, też nie są drogie. Smak pâté  dopełniają słone pistacje, dzięki czemu pasztet smakuje wyjątkowo szczególnie z dodatkiem chrupiącej bagietki i kieliszka wina. 

pasztet, pate, watrobki, drobiowe, pistacje, chleb, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami

  • 50 g pistacji solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g masła
  • 250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i osuszonych
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 3 gałązki natki pietruszki 
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki whisky/ brandy (opcjonalnie)

 

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Pistacje obrać z łupin, posiekać niedbale. Rozgrzać patelnię z 20 g masła i poddusić na nim cebulę i czosnek. uważać aby czosnek się nie przypalił. Do cebuli dodać pokrojone wątróbki, natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz. Smażyć wszystko przez 5 minut, delikatnie mieszając. Wlać brandy, zagotować. Całość gotować jeszcze przez minutę, odstawić z ognia. Z potrawy wyjąć gałązki tymianku i pietruszki. Dodać 150 g masła, wymieszać. Następnie wszystko zmielić na gładką masę najlepiej 3 razy lub dokładnie zblendować. 

Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić jeszcze pieprzem, tymiankiem, solą. Masę przelać do czystych, suchych słoiczków, ale tak by zostawić 1 cm wolnej powierzchni do góry. Odstawić do wystudzenia i stężenia. 

W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać je na wierzch wystudzony pasztetów, aby powstała 3 mm warstwa. Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.

pasztet, pate, watrobki, drobiowe, pistacje, chleb, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

pasztet, pate, watrobki, drobiowe, pistacje, chleb, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger