Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami
Klasyka francuskiej kuchni, czyli pasztet z wątróbek drobiowych z pistacjami. To idealna przekąska, potrawa na kolacje czy przyjęcie, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki nie są skomplikowane i poza masłem, towarem już prawie luksusowym, też nie są drogie. Smak pâté dopełniają słone pistacje, dzięki czemu pasztet smakuje wyjątkowo szczególnie z dodatkiem chrupiącej bagietki i kieliszka wina.
Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami
- 50 g pistacji solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g masła
- 250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i osuszonych
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- 3 gałązki natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki whisky/ brandy (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Pistacje obrać z łupin, posiekać niedbale. Rozgrzać patelnię z 20 g masła i poddusić na nim cebulę i czosnek. uważać aby czosnek się nie przypalił. Do cebuli dodać pokrojone wątróbki, natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz. Smażyć wszystko przez 5 minut, delikatnie mieszając. Wlać brandy, zagotować. Całość gotować jeszcze przez minutę, odstawić z ognia. Z potrawy wyjąć gałązki tymianku i pietruszki. Dodać 150 g masła, wymieszać. Następnie wszystko zmielić na gładką masę najlepiej 3 razy lub dokładnie zblendować.
Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić jeszcze pieprzem, tymiankiem, solą. Masę przelać do czystych, suchych słoiczków, ale tak by zostawić 1 cm wolnej powierzchni do góry. Odstawić do wystudzenia i stężenia.
W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać je na wierzch wystudzony pasztetów, aby powstała 3 mm warstwa. Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz