Kaczka z jabłkami i kopytkami
Co powiecie dzisiaj na pyszny obiad z kaczką w roli głównej? Udka z kaczki z warzywami, jabłkiem i kopytkami. Tak, wiem że ten obiad jest typowo jesienny, ale myśle że akurat kaczka z warzywami jest dobra o każdej porze roku i na każdą pogodę. A ten obiad jest wyśmienity i sprawdzi się od święta jak i na uroczystą okazje. Zapraszam.
Kaczka z jabłkami i kopytkami
- 4 udka z kaczki
- 4 marchewki
- 3 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- szklanka bulionu/rosołu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Udka z kaczki naciąć na skórze w kratkę. Wymieszać majeranek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i marynatą natrzeć udka. Posolić i odstawić do zamarynowania na 1 godzinę. Marchewki obrać i pokroić w paski, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać drobno.
Rozgrzać maksymalnie patelnię (bez tłuszczu), włożyć udka, smażyć aż skórka nabierze złotego koloru. Mięso przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia z odrobiną tłuszczu ze smażenia i podlać bulionem. Dodać cebulę, jabłka, marchewki, przykryć i dusić przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać wodę, odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody. Lekko ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski. Wyrównać. Ziemniaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć pozostałe ziemniaki, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, z ciasta uformować długie wałeczki i pociąć je na kawałki pod kątem na kształt kopytek. Ugotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
Na talerz włożyć porcje klusek, dodać upieczone udko i warzywa z jabłkiem. Całość polać sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym. Posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz