Kurczak pieczony w całości na grillu
W 2012 roku uczestniczyłam w warsztatach grillowych prowadzonych przez Pascala Brodnickiego, który miedzy innymi przygotował wtedy kurczaka z grilla, w całości pieczonego na stojąco. Byłam zachwycona zarówno sposobem grillowania jak i smakiem tego mięsa. W końcu grillowanie to nasz narodowy sport i coraz częściej sięgamy po grille gazowe.
Od tamtej pory bardzo chciałam wejść w posiadanie stojaka, który zmieściłby się pod kopułą w naszym grillu, na którym mogłabym tak przyrządzić kurczaka. I w tym roku w końcu udało mi się spełnić to małe, kulinarne marzenie. A wszystko dzięki marce Endress, która wprowadziła na nasz rynek stojak na kurczaka z uchwytami Switch Gird.
Zaletą takiej brytfanny ze stojakiem jest to, że kurczak piecze się równomiernie z każdej strony, nie trzeba go obracać, a skórka kurczaka jest wszędzie chrupiąca. W środku znajduje się odkręcany kubeczek (stojak), do którego można wlać piwo, wino czy solankę, dzięki czemu mięso zostaje nawilżane w takcie pieczenia. Ten element jest jak napisałam odkręcany, więc gdy go nie ma misa zmieni się w patelnię na grilla. Można przygotować w niej inne dania, które do tej pory robiliście na piecu czy w piekarniku.
Jak widzicie ten stojak nadaje się spokojnie także do grilli węglowych kopułowych, nie tylko gazowych. Teraz nasze możliwości grillowania weszły w nowy wymiar. A to urządzenia jak i wiele innych zakupicie w sklepie Decofire, który oferuje m.in. grille, sprzęt oraz akcesoria do grillowania czy piknikowania.
Kurczak pieczony w całości na grillu
- 1 kurczak (u mnie około 1,8 kg)
- 5-6 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- kilka ziemniaków
- główka czosnku
- piwo jasne
- opcjonalnie kiełbasa lub inne warzywa
W misce wymieszać olej z przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Kurczaka natrzeć marynatą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posypać solą, pieprzem, papryką i skropić olejem. Wymieszać, żeby pokryły się przyprawami i olejem. Główkę czosnku przekroić na pół.
Do kubeczka w misie wlać piwo. Kurczak nadziać na stojak (na kubek z piwem). Ostrym nożem ponakłuwać kurczaka tak by w trakcie pieczenia piwo parowało przez mięso. Dookoła niego w misie ułożyć ziemniaki.
W trakcie pieczenia dołożyć główki czosnku, opcjonalnie inne warzywa jak papryka, cukinia, czy jak u nas dodatkowo kiełbasa.
Gotowego kurczaka, pokroić i podać z warzywami.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz