Pasta kanapkowa z szynki i serka
Trochę jestem już z moim mężem a właśnie się dowiedziałam że on lubi jajeczne pasty kanapkowe. Ostatnio zrobiłam dla siebie pastę z szynki, z ogórkami konserwowymi, serkiem śmietankowym i twarogiem wędzonym, po czym mi ją całą zjadł, a na końcu się spytał “czemu do tej pory nie robiłam takich past?”. Dlatego w tym tygodniu te pastę robiłam już dwa razy i wychodzi na to, że będę ją robiła częściej, bo szybko znika. I wam ją polecam. Jest pyszna, a smak szynki i jajek podkręca wędzony twaróg.
- 3 jajka
- 100 g szynki gotowanej lub konserwowej
- 1 cebula dymka
- 4-5 ogórków konserwowych ok 120 g
- 150 g serka kremowego
- 50 g twarogu wędzonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli do smaku
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, drobno posiekać. Cebulę, szynkę i ogórki drobno posiekać. Do miski włożyć posiekaną cebulę, szynkę, ogórki, jajka, dodać serek śmietankowy, ser wędzony, musztardę, sól, pieprz i wszystko razem zmiksować lub dokładnie wymieszać. Można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Włożyć do lodówki. Niech się trochę schłodzi przed podaniem do chleba.
Same pysznie wyglądające specjały.
OdpowiedzUsuń