Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Dlatego dobrze, gdy ma się zawsze pod ręką sprawdzony przepis na chleb, w sytuacji gdy zabraknie go w domu. Tym razem mi właśnie w weekend chleba zabrakło, dlatego postanowiłam zrobić ten, który jakiś czas temu widziałam na blogu u Rafała. Chleb szybki, prosty i wyglądający przepysznie. A to co go różni od innych to użycie mąki na pizzę, czyli mąki 00. Dzięki temu chleb jest niezwykle delikatny, lekki, a jednocześnie skórka chrupiąca. Rozpływa się w ustach ze świeżym masłem. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki, ale nie są duże i spokojnie wystarczą na kilka dni.
- 900 g mąki pszennej „00”
- 16 g suchych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml letniej wody
Wszystkie składniki dodać do miski i wyrabiać ciasto najlepiej mikserem z użyciem haka przez około 10 minut.
Z ciasta uformować kulę, położyć na blacie i pozwolić mu odpocząć ponownie 10 minut. Następnie włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, położyć na posypany mąką blat, podzielić na dwie równe części i uformować z nich dwa okrągłe bochenki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bochenki. Wierzch posypać mąką i można naciąć ostrym nożem robiąc wzór. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 30 minut, aby ponownie podrosły.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, grzałka góra–dół. Na dół piekarnika włożyć miseczkę z wodą, dzięki czemu powstanie para, która spowoduje że chleb będzie miał lepszą, chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia też można bochenki spryskać wodą.
Włożyć blaszkę z chlebami do piekarnika na około 25-30 minut. Po upieczeniu położyć bochenki na kratkę do wystygnięcia.
Ten chlebek wygląda obłędnie! Chętnie spróbuję, bo to prawda, że nie ma nic lepszego, niż świeży chleb własnoręcznie zrobiony :-)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy. Ostatnio też piekłam chleb pszenny na mące 00 i jogurcie. Tylko dłużej fermentowany, a przez to zdrowszy.
OdpowiedzUsuńJa tej mąki używam do pizzy. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje ten chleb. Moje siostry mają bzika na punkcie pieczenia chlebów, muszę im przesłać przepis
OdpowiedzUsuńChleb wyglada przepiękne i bardzo apetycznie. Narobiłaś mi apetytu nim :) takiej mąki w Norwegii to ja nie mam, spróbuję zrobić z tego co tu jest, moze wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką pajdę z masłem ze skwarkami może a może i z ogórkiem kiszonym już sama nie wiem z czym! Przepięknie wygląda A i przepis nie jest kompletnie skomplikowany! Na bank zrobię! Właśnie czekam na dostawę mąki 00!
OdpowiedzUsuńJa unikam mąki żeby nie puchnąć, taka przypadłość.
OdpowiedzUsuń