Truskawki w cukrze na zimę
Truskawki w cukrze, które po pasteryzacji zamieniają się w truskawki w cukrowym syropie to idealny sposób na przedłużenia lata zimą. To zimą dodatek do ciast, deserów, naleśników, musów, herbaty czy owsianek. Właściwie do wszystkiego do czego chcecie. Przepis prosty, wystarczy owoce i cukier. W ten sam sposób możecie przygotować maliny czy jagody i je również zamknąć w słoiku na jesień i zimę. Nie ma nic lepszego by w zimowy wieczór przenieść się do lata. Polecam.
- truskawki
- cukier
Słoiki i wieczka umyć a następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie wytrzeć. Ja użyłam słoików o pojemności ok 500 ml.
Truskawki opłukać pod zimną wodą, lekko osuszyć i pozbawić szypułek. Duże truskawki można przekroić na pół. Należy zwrócić uwagę, że owoce do przetworów muszą być ładne, zdrowe i nieuszkodzone.
Do słoików włożyć warstwę truskawek, wsypać porcję cukru, ponownie ułożyć kolejną warstwę owoców i znowu cukier i tak robić aż się słoik zapełni truskawkami. Na samym wierzchu ma być warstwa cukru. Z reguły na słoik taki mniejszy jak mój wsypuje 4 łyżki cukru. Słoiki szczelnie zakręcić suchą nakrętkę.
Na dno dużego garnka włożyć ściereczkę, słoiki włożyć do garnka, wlać zimną wodę - woda sięgać ma w garnku do 3/4 wysokości słoików, po czym doprowadzić do wrzenia, a następnie na bardzo wolnym ogniu pasteryzować do momentu rozpuszczenia się cukru w słoikach, czyli u mnie około 20 minut. Po pasteryzacji owoce zajmują tylko około 3/4 objętości słoika. Gotowe słoiki odstawić do ostygnięcia. Ja kładę je na ściereczce położonej na blacie odwracając każdy gorący słoik dekielkiem na dół, przykrywam słoiki druga ścierkę i tak zostawiam na kilka godzin aż słoiki wystygną. Wtedy przekładam do spiżarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz