Kasza z warzywami i parowanym indykiem
Dzisiaj propozycja zdrowego obiadu, w dodatku uparowanego. To pierś z indyka z kaszą i warzywami. Użyłam warzyw mrożonych, które od dawna zalegały mi w zamrażarce, a których chciałam się pozbyć. Dlatego ten przepis jest idealny gdy chce się zutylizować mrożonki. Tak więc parowane warzywa, indyk w przyprawach i ugotowana kasza w bulionie, plus sos na bazie jogurtu to naprawdę smaczny i zdrowy obiad. Polecam.
- 600 g piersi z indyka
- 1/2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 150 g marchewki
- 200 g brokułu
- 50 g fasolki szparagowej
- 2 łyżeczki domowego bulionu
- 200 g kaszy wiejskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g śmietany 12%
- 100 g jogurtu
- 2 łyżeczki chrzanu
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny
- opcjonalnie: 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy, wymieszać. Do garnka wlać wodę, dodać bulion, zagotować, wsypać kaszę i ugotować do miękkości. Odcedzić.
W międzyczasie marchew obrać, posiekać, brokuły pokroić na kawałki, fasolkę połamać. Na jednym poziomie parowaru ułożyć warzywa, na drugi włożyć mięso w przyprawach. Parować przez około 20 minut.
Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, podsmażyć, wlać śmietanę, jogurt, bulion, gotować minutę, następnie całość zmiksować na sos. Jeśli sos jest za gęsty lub za bardzo jogurtowy dodać trochę bulionu. Kasze wymieszać z warzywami, podać z indykiem i sosem.
Ten przepis przyznam, że wygląda na pyszny i zdrowy. Na pewno warto go wypróbować i dobrze wykorzystać resztki mrożonek.
OdpowiedzUsuń