Gnocchi z sosem grzybowym
Jesień to cudowny okres na dania z grzybów dla każdego kto grzyby uwielbia i to nie tylko pieczarki. Polecam bardzo szybkie i proste danie czyli gnocchi z sosem grzybowym. Nie ma nic lepszego jak domowy, pyszny sos grzybowy, który można połączyć nie tylko z makaronem ale z każdym rodzajem klusek, kopytek, śląskich czy właśnie gnocchi. Te ostanie można przygotować samemu od podstaw lub kupić gotowe. Ja wybrałam te opcję w związku z czym mój obiad powstał w niecałe 20 minut. I był pyszny.
sos grzybowy:
- 500 g grzybów - prawdziwki, podgrzybki
- 1 cebula
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka z pietruszki lub koperek
- 1 lub 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- ser parmezan lub inny ulubiony
- gnocchi domowe lub gotowe kupne
- 1 kg ziemniaków
- ok.200-300 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć, sprawdzić czy nie są robaczywe i pokroić w dużą kostkę lub plasterki. Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać grzyby, posypać solą i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty. Następnie dodać cebule, wymieszać i smażyć ok. 10 minut aż cebula przestanie być surowa, a grzyby jeszcze zmiękną. Można podlać odrobiną wody lub bulionu jeśli jest za gęsty albo dodać śmietany kremówki. Całość doprawić solą i pieprzem. Gnocchi ugotować, odcedzić i dodać do grzybów. Wymieszać. Porcje klusek z sosem przełożyć na talerz, posypać zieleniną i startym serem.
Gnocchi domowe: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, trochę przestudzić i obierać ze skórki. Następ Gnocchi domowe: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, trochę przestudzić i obierać ze skórki. Gnocchi domowe: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, trochę przestudzić i obierać ze skórki. Następnie przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sol i jajko. Wymieszać na jednolite ciasto. Z ciasta oderwać porcję, na blacie wysypanym mąką rękami uformować cienki wałek. Odcinać z niego niewielkie kawałki ciasta. Do zrobienia rowków użyć widelca. Widelec odwrócić, oderwany kawałek ciasta przyłożyć do widelca, docisnąć palcem i przesunąć po widelcu rolując go by powstały rowki. Postąpić tak z resztą ciasta. Gnocchi porcjami włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty od ich wypłynięcia.
Bardzo lubię takie jesienne dania :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na jesienną porę. Sezon grzybowy w pełni, zatem można skorzystać.
OdpowiedzUsuńWpadłam w totalny zachwyt! Boże ale mam na to ochotę tak apetycznie wygląda fantastyczny smak na pewno nie Zapomniany kropka Gdybym tylko miała takie grzyby nic nie stanęło by mi na przeszkodzie! Najpierw pojadę do lasu ....A potem przyrządzał te wspaniałości!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na jesienną porę! Uwielbiam grzyby, a w tym połączeniu na pewno smakują wyśmienicie 🙂
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Łapczywie i z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuń