Karaibskie love czyli sałatka z ananasem i fetą

Moje ulubione smaki niezależnie jaka pora roku akurat jest. Oczywiście ta sałatka z ananasem i fetą najbardziej pasuje do lata ale teraz jesienią przy zimą warto zjeść coś co lato nam przypomni. A że uwielbiam ananas w każdej postaci, szczególnie w lekkich sałatkach to zapraszam na karaibskie love. 

salatka, ananas, feta, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Karaibskie love czyli sałatka z ananasem i feta  

  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1  świeży zielony ogórek szklarniowy 
  • pokruszona feta - ilość wg smaku
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 
  • świeże listki natki lub kolendry 
  • 1 limonka 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz 

 

 

Ogórka pokroić w kostkę albo tak jak ja w paski na mandolinie. W dużej misce wymieszać ananasa, ogórka, cebulę, fetę, kolendrę lub natkę. Sok z limonki, oliwę, oraz sól i pieprz do smaku wymieszać w szklance na jednolity sos. Sosem polać sałatkę. Wymieszać i odstawić na min 15 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły. Podawać latem do grilla - chociaż nieikonicznie bo Amerykanie potrafią grillować nawet zimą - lub jako samoistne danie np na kolacje.

 

salatka, ananas, feta, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik


salatka, ananas, feta, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

 

5 komentarzy:

  1. Nie wiem, czy na Karaibach jedzą fetę, ale sałatka bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananasa w takiej wersji jeszcze nie jadłam, zawsze go jem z kurczakiem i majonezem ;) podoba mi się Twoja wersja i zapisuje na weekend ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków! Uwielbiam ananasa, z fetą muso smakować egzotycznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką sałatkę jadłabym w każdej ilości bez opamiętniania! Kuszące smaki zapachy i te kolory! Rewelacyjna! Pozdrawiam serdecznie Kasia Ula Franiszyn - Luciano

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite i nieoczywiste połączenie smaków, a do tego fajnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger