Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi
Ovos rotos to portugalska wersja popularnych na całym półwyspie iberyjskim jajek z ziemniakami. Jest to proste do wykonania danie, które warto przygotować szczególnie u nas na śniadanie. Wystarczą jajka, ziemniaki, papryka, opcjonalnie dobra wędlina (w oryginalnej chorizo). Szukając w necie przepisu na to danie znalazłam bardzo ciekawą wersję, zdecydowanie krótszą w przygotowaniu, a mianowicie zamiast ziemniaków użyto tutaj portugalskich sticksów ziemniaczanych. I ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Szczególnie, że akurat te chipsy bez problemu można kupić podczas dni kuchni portugalskiej w jednym z dyskontów. I tak powstało pyszne śniadanie, które zdecydowanie przypadło mi do gustu. Następnym razem zrobię koniecznie z chorizo. Podaję proporcje na 2 osoby.
- 150-200 g sticksów ziemniaczanych solonych (u mnie portugalskie)
- cebula
- ½ -1 czerwonej papryki
- 4 jajka
- pomidorki koktajlowe
- ½ łyżeczki papryki słodkiej (wg smaku)
- ½ łyżeczki papryki ostrej (wg smaku)
- ½ łyżeczki papryki wędzonej (wg smaku)
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki (u mnie był koperek)
- oliwa z oliwek do smażenia
Fajne danie i z chęcią je zrobię, może mi wyjdzie tak jak Tobie :) wyglada bardzo apetycznie. Chyba czegoś takiego nie jadłam będąc w Portugalii, ale będę miała na uwadze jak tam dojadę jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńOvos rotos jadłam w Portugalii z gotowanymi ziemniakami przysmażonymi na patelni z papryką i jajkami. To sycące i pyszne danie.
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda naprawdę pysznie, warto spróbować, kusi :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Często bywam w Portugalii, ale takiego dania jeszcze nie jadłam. Muszę poszukać następnym razem. Wszystko wygląda bardzo apetycznie I chętnie spróbuję. Zdecydowanie ta wegetariańska wersja przypadła mi do gustu.
OdpowiedzUsuńNo i bardzo elegancko! Strasznie mi się podoba takie śniadanie przede wszystkim dlatego że są tamte bardzo aromatyczne sticksy. Bardzo je lubię ale nie wpadłabym na pomysł żeby wykorzystać je w ten sposób. To jest genialne oszczędza kupę czasu a przy okazji nasz smak jest już razem z nami od samego rana!
OdpowiedzUsuńJak tylko uda mi się kupić sticksy będę wiedziała co zrobić. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuń