Mięso w sosie własnym z grzybami i gnocchi
Jesienny obiad w pełnej krasie. Mięso w sosie z grzybami i gnocchi ale mogą być oczywiście jakiekolwiek kluski, chociażby kopytka czy śląskie. Obiad wychodzi pyszny, syty i tak naprawdę bardzo prosty. Wszystkie smaki jesieni i darów z lasu na jednym talerzu. Polecam.
Mięso w sosie własnym z grzybami i gnocchi
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarek)
- sól
- pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 szt. ziela angielskiego
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- mąką do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- ok. 2 szklanki szklanki wody lub bulionu
- gnocchi (opcjonalnie kopyta lub kluski śląskie)
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć każdy kawałek w mące. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię dodać jeszcze 1 oleju, włożyć 3/4 pokrojonej cebuli i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie włożyć ponownie do niej mięso. Wlać wodę lub bulion, wsypać tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody.
Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię razem z pozostałą cebulą, dodać trochę soli i smażyć przez 5 minut by nie były surowe a lekko podsmażone. Przełożyć do mięsa w sosie, wymieszać i gotować razem jeszcze przez 10-15 minut. Danie doprawić opcjonalnie solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować gnocchi. Mogą być kupione lub zrobione własnoręcznie. Ugotowane kluski dodać na patelnie z mięsem, wymieszać. Porcje mięso z grzybami i gnocchi wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Oczywiście zamiast włoskich gnocchi mogą być kluski śląskie lub kopytka.
Taki obiadek to ja mogę zjeść nawet teraz i to podwójną porcję :) uwielbiam gnocchi. Super pomysł na dobre danie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Z wielką przyjemnością zjadłabym całą porcję.
OdpowiedzUsuńIdealna, wspaniała propozycja. Niech ktoś mi zrobi 😅 zatraciłabym się bez reszty!
OdpowiedzUsuńPyszności :) wspaniały sycący obiad, a do tego jakie smaki :) wspaniałe danie, które na pewno wypróbuję :) nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuń