Risotto z serem gorgonzola
Mój mąż uwielbia ryż dlatego często risotto. Staram się by za każdym razem było inne. Dzisiaj wersja skromna, bo tylko z jednym składnikiem czyli risotto z gorgonzolą. Lekkie, kremowe i pyszne, idealne dla wielbicieli tego pleśniowego sera.
Risotto z serem gorgonzola
- 300 g ryżu arborio do risotto
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 600 ml bulionu najlepiej warzywnego
- 100 g sera gorgonzola
- pieprz czarny, mielony
- ½ łyżeczki soli
- 25 g masła
- parmezan
- kilka pomidorków koktajlowych
- cebulka dymka lub natka pietruszki
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć ok. 1 minuty. Dodać ryż. Smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlać wino. Gdy całe zostanie wchłonięte, wlewać bulion po ok. jednej łyżce wazowej. Mieszać, gdy ryż wchłonie bulion, dolewać kolejną łyżkę. Ciągle dolewać partiami bulion, aż ryż wchłonie cały bulion.
Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy masło, które spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe i pokrojoną gorgonzolę. Wymieszać risotto, aż ser się rozpuści, a risotto będzie dość gęste i kremowe. Risotto doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą, ale z nią ostrożnie, bo ser jest już słony.
Na talerzu posypać startym parmezanem, dołożyć kilka świeżych pomidorków koktajlowych i posypać natka lub np cebulka dymka.
Chętnie spróbuję., Jeszcze nie robiłam takiego
OdpowiedzUsuńW moim domu risotto też jest lubiane. Nowy pomysł zawsze chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńLubię dania z ryżem, a risotto to jedno z najlepszych. Twoje zapowiada się pysznie, więc przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Nabrałam ochoty na risotto. Dawno nie jedliśmy.
OdpowiedzUsuńTo risotto wygląda tak apetycznie, że chyba dziś zrobię na obiad :-) Właśnie zastanawiałam się nad czymś lekkim i pysznym. Twoja propozycja będzie idealna :-)
OdpowiedzUsuń