Bitki wieprzowe w sosie

Bitki z łopatki wieprzowej w sosie to mięsne danie często goszczące w kuchni polskiej. Kawałki duszonego mięsa z aromatycznym, zawiesistym sosem to udany, prosty i syty obiad. Bitki podaje się z ziemniakami lub kluskami, ale mi najbardziej smakuje z kremowym puree. Dodatek buraczków albo surówki dopełni całości. Warto czasami sięgnąć do tradycji. 

lopatka, bitki,łopatka, sos, obiad, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik



Bitki wieprzowe w sosie

  • 600 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki bulionu (lub więcej)
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego 
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czubrycy 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub koperek


Mięso pokroić na kotlety i lekko spłaszczyć dłonią. Na talerz wsypać mąkę, dodać sól, pieprz, wymieszać. Każdy kotlet obtoczyć w mące, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć kilka minut.


W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażone mięso przełożyć na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa dodać cebulę i czosnek, również podsmażyć. Następnie ponownie dodać mięso do cebuli na patelnię (u mnie z wyższym brzegiem) lub rondla. Wlać gorący bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Pilnować by bulion nie odparował za bardzo, jeśli tak to dolać go więcej albo dolać wody. Mięso w trakcie gotowania co jakiś czas należy obrócić, a sos wymieszać.


Gotowe bitki wyciągnąć z sosu. Wyjąć też ziele angielskie i liść laurowy. Dodać śmietanę. Za pomocą blendera pozostały w rondlu/patelni sos zmiksować. Bitki z sosem podać z puree, ziemniakami lub kluskami. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.


lopatka, łopatka, bitki,sos, obiad, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik


8 komentarzy:

  1. Ten obiad wygląda na bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Będzie na mojej liście do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem robię takie bitki. Moja rodzinka je bardzo lubi

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z ulubionych dań mojego męża, taki klasyk. Właśnie myślałam o smacznym klasyku dla niego z okazji Walentynek 😜chyba przyszłaś mi z pomocą.

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, to jedno znasztch lulilubionych dań :) tez często roboe bitki, bo mój mąż je uwielbiają i ja saa też, choć jeszcze fanką zieleniny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiad jak z mojego dzieciństwa. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam takich. Akurat mam wszystko w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie bitki i buraczki to świetny obiad. Dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszy obiad na zimę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger