Bitki wieprzowe w sosie
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie to mięsne danie często goszczące w kuchni polskiej. Kawałki duszonego mięsa z aromatycznym, zawiesistym sosem to udany, prosty i syty obiad. Bitki podaje się z ziemniakami lub kluskami, ale mi najbardziej smakuje z kremowym puree. Dodatek buraczków albo surówki dopełni całości. Warto czasami sięgnąć do tradycji.
Bitki wieprzowe w sosie
- 600 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szklanki bulionu (lub więcej)
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 1 liść laurowy
- 2 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czubrycy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
Mięso pokroić na kotlety i lekko spłaszczyć dłonią. Na talerz wsypać mąkę, dodać sól, pieprz, wymieszać. Każdy kotlet obtoczyć w mące, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć kilka minut.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażone mięso przełożyć na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa dodać cebulę i czosnek, również podsmażyć. Następnie ponownie dodać mięso do cebuli na patelnię (u mnie z wyższym brzegiem) lub rondla. Wlać gorący bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Pilnować by bulion nie odparował za bardzo, jeśli tak to dolać go więcej albo dolać wody. Mięso w trakcie gotowania co jakiś czas należy obrócić, a sos wymieszać.
Gotowe bitki wyciągnąć z sosu. Wyjąć też ziele angielskie i liść laurowy. Dodać śmietanę. Za pomocą blendera pozostały w rondlu/patelni sos zmiksować. Bitki z sosem podać z puree, ziemniakami lub kluskami. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Ten obiad wygląda na bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Będzie na mojej liście do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńCzasem robię takie bitki. Moja rodzinka je bardzo lubi
OdpowiedzUsuńJedno z ulubionych dań mojego męża, taki klasyk. Właśnie myślałam o smacznym klasyku dla niego z okazji Walentynek 😜chyba przyszłaś mi z pomocą.
OdpowiedzUsuńTo prawda, to jedno znasztch lulilubionych dań :) tez często roboe bitki, bo mój mąż je uwielbiają i ja saa też, choć jeszcze fanką zieleniny :)
OdpowiedzUsuńObiad jak z mojego dzieciństwa. Przepyszny!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takich. Akurat mam wszystko w lodówce :D
OdpowiedzUsuńTakie bitki i buraczki to świetny obiad. Dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiad na zimę
OdpowiedzUsuń