Kanapka z hummusem i pieczonymi warzywami

Czasami warto odejść od swoich przyzwyczajeń, tradycyjnych śniadań i zrobić coś innego, pysznego i do tego bezmięsnego. Bardzo lubię hummus, ale zdecydowanie za rzadko go robię. Więc gdy już go ponownie zrobiłam to oprócz zjedzenia go ot tak z chlebem postawiłam połączyć go z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Efekt jaki się spodziewałam czyli powstały przepyszne kanapki. 

kanapka, hummus, warzywa, wegetarianskie, sniadanie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik

Kanapka z hummusem i pieczonymi warzywami 


hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz

dodatki:

  • kromki chleba
  • 1 papryka czerwona
  • 1 niewielka cukinia
  • ziarna słonecznika 
  • oliwa z oliwek 
  • natka pietruszki


Ciecierzycę odsączyć z zalewy. 

Czosnek obrać. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zblendować na gładką, jednolitą masę. Gotowy hummus opcjonalnie doprawić do smaku. 

Jeśli hummus będzie za gęsty można dodać więcej wody. Gotowy hummus skropić oliwą. 


Paprykę i cukinię pokroić na kawałki. Skropić oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa opiec w piekarniku, przez kilkanaście minut w temp. 200 st. aż skórka papryki lekko się przypali. Gdy warzywa będą gotowe to cukinie włożyć do miseczki. Opieczone papryki włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić na mniejsze kawałki. Upieczone warzywa oprósz delikatnie solą.


Garść słonecznika wrzucić na suchą patelnie i podprażyć. Następnie skropić oliwą z oliwek. 
Kromki chleba posmarować hummusem, na to położyć upieczone warzywa, ziarna słonecznika i natkę pietruszki. 


kanapka, hummus, warzywa, wegetarianskie, sniadanie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik

kanapka, hummus, warzywa, wegetarianskie, sniadanie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik


3 komentarze:

  1. Warto spróbować. Uwielbiam takie nowości

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja kanapkowa. Uwielbiam hummus i od niedawna sama zaczęłam robić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger