Chałka zapiekana z owocami czyli pudding z chałki

Dzisiaj proponuje chałkę zapiekaną z owocami czyli pudding z chałki. Pudding angielski to forma chlebowej zapiekanki, pyszne, słodkie danie, które możesz przygotować na bazie czerstwego pieczywa. Jeśli macie w domu czerstwą chałkę, inne słodkie bułki, czy nawet jasne pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu. Ja użyłam resztki chałki, która lekko już straciła świeżość. Chałkę zapiekłam z owocami, użyłam mrożonych truskawek, dzięki czemu smak był ciekawszy i mniej słodki. Zatem nie dość, że chleb się wam nie zmarnuje, to w dodatku zrobicie z niego pyszny deser. Idealne zero waste. 

chalka, deser, pudding, truskawki, owoce, bernika, kulinarny pamietnik

Chałka zapiekana z owocami czyli pudding z chałki
  • 200 g pieczywa, lekko czerstwego, np. bułek, chałki, rogalików, drożdżówek, 
  • masło do natłuszczenia formy
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki migdałów migdałowych
  • owoce, np. borówki, maliny, truskawki (mogą być mrożone)
  • do podania jogurt naturalny, gęsty lub śmietana 


Pieczywo pokroić w 1cm plastry
Piekarnik rozgrzać do 180°C grzałka góra-dół. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne  natłuścić masłem. Przełożyć do niej pieczywo, odstawić.
Do miski wbić jajka, dodać mleko, cukier, aromat waniliowy i rodzynki, wymieszać trzepaczką na jednolity sos. Następnie przelać go do formy z pieczywem, polewając chałkę, po czym docisnąć pieczywo do dna, aby się namoczyło. Pomiędzy można włożyć owoce. U mnie były to mrożone truskawki i wlałam je razem z sokiem truskawkowym z odmrażania. Całość posypać płatkami migdałów. Piec ok. 35 min.
Pudding z czerstwego pieczywa podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem owoców i jogurtu lub śmietany. 

chalka, deser, pudding, truskawki, owoce, bernika, kulinarny pamietnik


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam chałki. Ta wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i na dodatek zero waste. W przyszłości chętnie wykorzystam ten pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne rozwiązanie dla czerstwej chałki! To idealne danie na deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Nie robiłam nigdy takiej

    OdpowiedzUsuń
  5. Zero waste, a do tego pyszny deser. Uwielbiam takie przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger