Hiszpańska tortilla z boczkiem
Tortilla española lub tortilla de patatas to hiszpańska odmiana omletu. Jedna z ikon kuchni hiszpańskiej. Prosta a zarazem niezwykle smaczna potrawa. To podsmażony na oleju placek z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa najczęściej jest przekąska tzw. tapas ale bywa podawana też jako samodzielny posiłek. Moja wersja hiszpańskiej tortilli jest z boczkiem i serem mozzarella. Ziemniaki zyskają smak, gdy po przekrojeniu znajdziemy w niej chrupiący boczek i ciągnący sie ser. Zapraszam.
Hiszpańska tortilla z boczkiem
- 600 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- ok 100 ml oliwy z oliwek
- 7-8 jajek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 150 g startej mozzarelli
- 120 g boczku
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki obrać i pokroić bardzo drobno.. Można je pokroić najpierw w cienkie plasterki, następnie posiekać. Cebule drobno poszatkować. Boczek pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, tyle by przykryła dno (u mnie średnica patelni mniej więcej jak duży talerz), włożyć cebulę, drobno posiekany czosnek i smażyć kilka minut aż się zeszkli. Dodać ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut aż lekko zmiękną. Co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliły.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć kostki boczku. Tłuszcz zachować.
W większej misce roztrzepać jajka z solą. Gdy ziemniaki będą gotowe zawartość patelni przełożyć do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać trochę oliwy, tłuszcz po smażeniu boczku, podgrzać, przełożyć połowę masy ziemniaczano-jajecznej. Na wierzchu równo rozłożyć podsmażony boczek, startą mozzarelle. Przykryć całość resztą ziemniaków z jajkami. Smażyć pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 2 minuty, następnie zmniejszyć moc i smażyć 5 min. Gdy uznamy, że dół jest gotowy i tortilla od spodu jest zrumieniona, zdjąć pokrywkę. Patelnię przykryć talerzem, obrócić ją pewnym i szybkim ruchem, tak aby na talerzu znalazła się tortilla ściętą stroną do góry. Zsunąć ponownie tortillę na patelnię. Przykryć patelnię i smażyć znowu przez 2 minuty na większym ogniu, a potem zmniejszyć moc i smażyć przez 5 minut, aż spód się również zetnie i zrumieni. Gotową tortille de patas z boczkiem przełożyć na talerz. Posypać natką pietruszki i pokroić na trójkąty.
Kuchni hiszpańskiej chyba nie próbowałam. Potrawa zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Myślę że mogłabym ją zrobić
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy żadnej tarty. Będę musiała w końcu zrobić
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy żadnej tarty. Będę musiała w końcu zrobić
OdpowiedzUsuń