Paluchy z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

Ekspresowa, bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska. Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem z suszonych pomidorów. Takie niby zwyczajne a jednak niezwyczajne. 

ciasto francuskie, pomidory, pomidory suszone, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik, paluchy

Paluchy z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 120 g sera żółtego, np. gouda, edamski, cheddar
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 50 g wędliny z piersi indyka lub kurczaka

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozłożyć na blacie, odstawić.

Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Wędlinę drobno pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia, w którym będziemy rozdrabniać składniki na masę włożyć ser, suszone pomidory i wędlinę. Całość zmiksować, rozdrobnić ale na mniejszych obrotach tak by czuć było cząstki składników. Nadzienie równomiernie rozłożyć na jednej połowie ciasta francuskiego, przykryć drugą połową i dokładnie docisnąć dłońmi. 


Radełkiem lub ostrym nożem pokroić ciasto na mniej więcej 12-14 pasków. Każdy pasek ciasta skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blasze. Piec ok. 15 min lub do uzyskania złoto-brązowego koloru, najpierw jedną blachę a potem drugą.

ciasto francuskie, pomidory, pomidory suszone, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik, paluchy

ciasto francuskie, pomidory, pomidory suszone, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik, paluchy


2 komentarze:

  1. Z chęcią spróbuję. Dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na szybką przekąskę, gdy niespodziewanie przychodzą goście. A składniki zawsze mam w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger