Nasi goreng czyli indonezyjski smażony ryż

To danie to wspomnienie naszej podróży do Indonezji. To ich sztandarowe danie oprócz bami goreng czyli taka sama wersja tylko z makaronem. W każdej knajpce, na ulicy, wszędzie gdzie jest podawane jedzenie jest ono w karcie. Nasi goreng czyli smażony ryż z kurczakiem i warzywami. I praktycznie tym się żywiliśmy cały czas podczas naszego pobytu. Mąż wybierał nasi goreng a ja z makaronem bami goreng. Danie jest bardzo proste i praktycznie ze składników, które najczęściej mamy w naszej kuchni, więc nie wymaga skomplikowanych, azjatyckich przypraw czy produktów. Polecam wypróbować, bo naprawdę jest dobre. Niektórym może smakować jak domowy ryż smażony z warzywami. Różni się tylko tym, że jest jeszcze sadzone jajko i dodatek świeżych warzyw. Polecam.  

Nasi goreng, Indonezja, kurczak, ryz, obiad, bernika, kulinarny pamietnik



Nasi Goreng czyli indonezyjski smażony ryż 


marynata:

  • 1 gałązka świeżej kolendry
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 15 g korzenia imbiru obranego
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 30 g sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
mięso:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 g filetów z piersi kurczaka 
  • 1 por 
ryż:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 800 ml wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
dodatki:
  • 1 łyżka masła
  • jajka po jednym na osobę
  • pomidory
  • ogórek zielony 
  • opcjonalnie sos chili słodko-kwaśny


Przygotować marynatę. Posiekać kolendrę i ząbki czosnku. Cebulę, imbir, seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Uprażyć sezam na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać warzywa przyprawę 5 smaków, dusić 5 min. Następnie dodać sos sojowy, dołożyć sezam i cukier, wymieszać. Dusić jeszcze 2 minuty. Powstałą marynatę przelać do miski. 


Kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobno posiekać, pora pokroić w półksiężyce. Wszystko przełożyć do miski z marynatą, wymieszać. Odstawić na czas gotowania się ryżu. 


Pozostały czosnek posiekać. Do garnka wlać wodę, dodać czosnek, sól i gotować 5 min. Następnie wsypać ryż i gotować na niewielkim ogniu przez wg wskazania na opakowaniu albo 14 min. Sprawdzać co jakiś czas czy ryż jest nadal twardy czy może się już rozgotowuje. Ryż ma być sypki. Gotowy ryż odcedzić i przełożyć do miski. Przykryć by nie ostygł. 


Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć zamarynowanego wcześniej kurczaka z warzywami. Dusić ok 10 minut mieszając co jakiś czas. Do gotowego kurczaka wsypać ryż i całość dokładnie wymieszać. 


W czasie gdy kurczak się smaży na drugiej patelni rozpuścić masło, wbić jajka i usmażyć je na sadzone. Pomidory i ogórka pokroić na plasterki. Porcje nasi goreng włożyć na talerz, na wierzch ułożyć jajko, obok plasterki pomidora i ogórka. Posypać sezamem, pieprzem i solą, jeśli ktoś lubi to posiekaną kolendrą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu opcjonalnie ze słodko-kwaśnym sosem chili.


Nasi goreng, Indonezja, kurczak, ryz, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Nasi goreng, Indonezja, kurczak, ryz, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam. Wygląda pysznie na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie nowe potrawy. Nigdy nie jadłam takiego ryżu

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię azjatycką i na pewno wypróbuję to danie, zwłaszcza że jest tak proste i szybkie do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kuchnię azjatycką i na pewno wypróbuję to danie, zwłaszcza że jest tak proste i szybkie do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy. Mam ochotę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Każda potrawa z jajkami wygląda dużo bardziej apetycznie. Chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger