Wiosenna patelnia
Piękna pogoda sprawia, że tak jak i mi zapewne wam nie chce sie spędzać dużo czasu przy garach wymyślając obiad. Dlatego przychodzę do was z gotowym pomysłem na połączenie mięsa, sezonowych warzyw, jajek i pysznego gzika, a wszystko to na jednej patelni. Wiosenna patelnia to obiad idealny pod względem krótkiego czasu przegotowania, niewielkiej ilości użytych naczyń w przeciwieństwie do sporej ilości składników, które sie w nim znajdą. Oczywiście możecie dowolnie skomponować takie danie w zależności od tego co macie akurat w lodówce z sezonowych składników. Będzie i tak pysznie. A całości dopełni wam szklanka zimnej maślanki lub kefiru. Polecam.
Wiosenna patelnia z gzikiem
- kilka szt. młodych ziemniaków
- kilka szparagów zielonych
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- jajka (wg ilości osób)
- papryczki padron
- kilka pomidorków koktajlowych
- cebulka dymka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól (u mnie himalajska)
- pieprz świeżo mielony
- czosnek granulowany
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 płaska łyżka domowej przyprawy do ziemniaków
- 1-2 rzodkiewki
- kawałek zielonego ogórka
- jogurt naturalny
- szczypta cząbru
- 100-150 g twarogu półtłustego
- sól
- pieprz świeżo mielony
Ziemniaki wyszorować, ugotować w skórkach (nieobrane) w osolonej wodzie. Odcedzić, przekroić na pół, posypać czosnkiem granulowanym, przyprawą do ziemniaków, cząbrem. Jeśli ziemniaki są bardzo małe to nie trzeba ich przekrawać.
Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, czubrycą, tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez 2 minuty pierś z cebulą. Przesunąć na bok patelni. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, ułożyć na środku patelni, obok położyć ziemniaki i papryczki. Pomiędzy dać kawałki masła. Całość oprószyć czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas obracając pojedyncze elementy.
Na koniec w wolne miejsce wbić jajka, smażyć tak by były półpłynne.
W międzyczasie twarożek rozgnieść i wymieszać z posiekaną drobno rzodkiewką i ogórkiem. Doprawić łyżką jogurtu (może być więcej), solą, pieprzem i cząbrem.
Gdy na patelni wszystko jest gotowe, na szparagach położyć serek, pomiędzy włożyć pokrojone pomidorki, posypać wszystko cebulką dymką lub koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. I koniecznie ze szklanką zimnej maślanki lub kefiru.
Pysznie wygląda. Takie dania bardzo lubię
OdpowiedzUsuńTaka wiosenna patelnia to genialny pomysł na zdrowy i smaczny obiad. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, to świetna propozycja obiadowa na ciepłe dni, kiedy nie chce się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Spróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńSmakowicie! Doceniam prostotę i szybkość przygotowania, a także fakt, że można wykorzystać sezonowe warzywa.
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja składników, szczególnie szparagi które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDla mnie super. Ja lubie takie jedzonko
OdpowiedzUsuńJuż sam widok pobudza apetyt. Będzie na mojej liście do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć. Same pyszności na tej patelni
OdpowiedzUsuńTo smaczne i bardzo praktyczne danie na jednej patelni. Bardzo mi się podoba pomysł połączenia mięsa, sezonowych warzyw, jajek i gzika.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Myślę, że miło zaskoczę rodzinkę
OdpowiedzUsuńWiosennie i bardzo apetycznie. Uwielbiam dania, które łączą wiele sezonowych warzyw.
OdpowiedzUsuńZ chęcią taką zrobię. Bardzo lubię takie potrawy
OdpowiedzUsuńDla mnie super. Ja lubie takie jedzonko
OdpowiedzUsuń