Wiosenna patelnia

Piękna pogoda sprawia, że tak jak i mi zapewne wam nie chce sie spędzać dużo czasu przy garach wymyślając obiad. Dlatego przychodzę do was z gotowym pomysłem na połączenie mięsa, sezonowych warzyw, jajek i pysznego gzika, a wszystko to na jednej patelni. Wiosenna patelnia to obiad idealny pod względem krótkiego czasu przegotowania, niewielkiej ilości użytych naczyń w przeciwieństwie do sporej ilości składników, które sie w nim znajdą. Oczywiście możecie dowolnie skomponować takie danie w zależności od tego co macie akurat w lodówce z sezonowych składników. Będzie i tak pysznie. A całości dopełni wam szklanka zimnej maślanki lub kefiru. Polecam. 

ziemniaki, szparagi, kurczak, patelnia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, gzik
 

Wiosenna patelnia z gzikiem

  • kilka szt. młodych  ziemniaków
  • kilka szparagów zielonych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • jajka (wg ilości osób)
  • papryczki padron
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól (u mnie himalajska)
  • pieprz świeżo mielony
  • czosnek granulowany
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 płaska łyżka domowej przyprawy do ziemniaków
gzik:
  • 1-2 rzodkiewki
  • kawałek zielonego ogórka
  • jogurt naturalny
  • szczypta cząbru
  • 100-150 g twarogu półtłustego 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Ziemniaki wyszorować, ugotować w skórkach (nieobrane) w osolonej wodzie. Odcedzić, przekroić na pół, posypać czosnkiem granulowanym, przyprawą do ziemniaków, cząbrem.  Jeśli ziemniaki są bardzo małe to nie trzeba ich przekrawać. 

Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, czubrycą, tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę. 

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez 2 minuty pierś z cebulą. Przesunąć na bok patelni. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, ułożyć na środku patelni, obok położyć ziemniaki i papryczki. Pomiędzy dać kawałki masła. Całość oprószyć czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas obracając pojedyncze elementy. 

Na koniec w wolne miejsce wbić jajka, smażyć tak by były półpłynne. 

W międzyczasie twarożek rozgnieść i wymieszać z posiekaną drobno rzodkiewką i ogórkiem. Doprawić łyżką jogurtu (może być więcej), solą, pieprzem i cząbrem. 

Gdy na patelni wszystko jest gotowe, na szparagach położyć serek, pomiędzy włożyć pokrojone pomidorki, posypać wszystko cebulką dymką lub koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. I koniecznie ze szklanką zimnej maślanki lub kefiru.

ziemniaki, szparagi, kurczak, patelnia, obiad, gzik,bernika, kulinarny pamietnik

ziemniaki, szparagi, kurczak, patelnia, gzik,obiad, bernika, kulinarny pamietnik


13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Takie dania bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wiosenna patelnia to genialny pomysł na zdrowy i smaczny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, to świetna propozycja obiadowa na ciepłe dni, kiedy nie chce się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie! Doceniam prostotę i szybkość przygotowania, a także fakt, że można wykorzystać sezonowe warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna kombinacja składników, szczególnie szparagi które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie super. Ja lubie takie jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sam widok pobudza apetyt. Będzie na mojej liście do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic dodać nic ująć. Same pyszności na tej patelni

    OdpowiedzUsuń
  9. To smaczne i bardzo praktyczne danie na jednej patelni. Bardzo mi się podoba pomysł połączenia mięsa, sezonowych warzyw, jajek i gzika.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto spróbować. Myślę, że miło zaskoczę rodzinkę

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiosennie i bardzo apetycznie. Uwielbiam dania, które łączą wiele sezonowych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią taką zrobię. Bardzo lubię takie potrawy

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie super. Ja lubie takie jedzonko

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger