Chłodnik z zakwasem z buraków

Afrykańskie upały, które nawiedziły nasz kraj powodują, że najchętniej jeślibyśmy rzeczy chłodne, lekkie, ekspresowe i pozbawione użycia pieca. Idealnym daniem spełniającym te kryteria są chłodniki. Najpiękniejsze polskie  zupy latem. Dlatego zapraszam na ekspresowy chłodnik z zakwasem z buraków. To on zastąpi buraki czy botwinkę i da piękny różowy kolor. Warzywa zagęszczą zupę i nas nasycą, a zimna zupa zdecydowanie orzeźwi. Całość przygotowania zajmie raptem 15-20 minut. I czy to nie idealne danie?

chlodnik, buraki, obiad, zupa, warzywa, zakwas, buraki, kulinarny pamietnik, bernika

Chłodnik z zakwasem z buraków

  • 1-2 ogórki szklarniowe (ok 300 g)  
  • kilka szt. rzodkiewek
  • 100 g kalarepy 
  • 1 ząbek czosnku
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • świeży koperek (tyle ile się lubi)
  • 1 l kefiru lub maślanki
  • 100-150 ml zakwasu z buraków lub soku z czerwonych buraków 
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Ogórka, rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kalarepę obrać ze skórki i również zetrzeć. Cebulkę i koperek drobno posiekać. 

Do wysokiego naczynia włożyć wszystkie warzywa, przecisnąć przez praskę czosnek, wlać kefir lub maślankę, sok z buraków lub zakwas. Dodać sól i pierz. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do naczynia, w którym chłodnik będzie podawany, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Chłodnik podać posypane posiekanym koperkiem.

chlodnik, buraki, obiad, zupa, warzywa, zakwas, buraki, kulinarny pamietnik, bernika

chlodnik, buraki, obiad, zupa, warzywa, zakwas, buraki, kulinarny pamietnik, bernika


3 komentarze:

  1. Przyznam, że nigdy nie robiłam. Musze w końcu spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Z chęcią spróbuję takiego chłodniku

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu nie jadłam. Muszę spróbować taki chłodnik zrobić

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger