Puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem
Lato to najlepszy czas na ciasta z owocami. Ja uwielbiam robić takie, które są proste i szybkie. Takie właśnie jest puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem. A jeśli dodamy jeszcze do niego dużo kruszonki to będzie to wypiek od którego nie będzie się można oderwać. Oczywiście do ciasta można użyć różnych owoców w zależności od pory roku, a nawet tych mrożonych. Zapraszam, bo ja jak patrzę na te zdjęcia to się zastanawiam czy nie upiec kolejnego.
Puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem
ciasto:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200-300 g owoców (np. rabarbar, jabłka, truskawki, porzeczki, maliny, jagody, borówki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- cukier puder
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (u mnie 30x22) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na plasterki. Inne owoce jak borówki dodać w całości a takie jak truskawki czy jabłka pokrojone na kawałki.
Do miski przesiać mąkę pszenną, połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do ostudzenia.
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt. Ubijać na wysokich obrotach aż masa stanie się kremowa i puszysta. Następnie wciąż miksując wsypać mąkę. Ucierać całość przez 2 minuty. Na koniec, również nie przerywając ucierania ale na zmniejszonych obrotach, stopniowo wlewać roztopione masło. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy.
Do miski włożyć owoce i skrobię, wymieszać. Przełożyć owoce na ciasto, odstawić. Dzięki mące ziemniaczanej (skrobi) owoce utrzymają sie na wierzchu i jednocześnie ograniczymy puszczanie soku, co może spowodować zakalec.
Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić palcami na tzw. piasek. Kruszonkę przełożyć na ciasto. Ma jej być dużo.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawić do całkowitego ostudzenia, po czym oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma nic lepszego do kawy. Dawno nie robiłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńTo błąd, czas go nadrobić. Ja najczęściej robię latem, ale zima z mrożonych owoców tez sie zdarza. jest szybkie dlatego je lubimy.
UsuńUwielbiam proste i szybkie przepisy na ciasta, zwłaszcza latem. Takie ucierane z rabarbarem wydaje się być doskonałym wyborem. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam. Pozdrawiam.
UsuńDawno nie piekłam ciasta z rabarbarem. Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję. czas to nadrobić.
UsuńCiasta ucierane są najlepsze. Rabarbaru w tym roku nie jadłam
OdpowiedzUsuńSezonowe owoce szybko sie kończą dlatego nie mogę sobie odmówić ich kupienia.
UsuńPuszyste i ucierane, z obfitą ilością kruszonki - to musi być pyszne. Ogólnie ciasta z rabarbarem są świetne. :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są tak apetyczne, że od razu czuję smak tego pysznego ciasta. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń